Zo werkt het nieuwe sprintweekend in de Formule 1

Article
donderdag, 27 april 2023 om 14:00
max verstappen gp australie 2023 petf1680602581
Met nog enkele dagen te gaan voor de aftrap van het nieuwe Grand Prix-weekend in de Formule 1, heeft de sport samen met de FIA een flinke aanpassing gemaakt met oog op de toekomst. De sprintraces gaan namelijk op andere wijze plaatsvinden vanaf komend weekend. Wij leggen je precies uit hoe het nieuwe sprintweekend gaat werken.
Het raceweekend staat compleet op zijn kop wanneer er een sprintweekend op de planning staat. Dat is zeker nu het nieuwe format volledig is uitgelegd door de FIA. Een training vervalt, er komen twee kwalificaties en nog veel meer veranderd om de zogeheten Spint Shootout mogelijk te maken. Tijd om alles op een rijtje te zetten.

Sprint Shootout staat los van de race

We vallen direct maar met de deur in huis door te laten weten dat de Sprint Shootout compleet los staat van de race op zondag. Eigenlijk wordt de zaterdag compleet anders ingericht om de sprintrace mogelijk te maken. Op die dag wordt zowel een speciale kwalificatie verreden die de volgorde voor de sprintrace bepaalt, als de sprintrace zelf.
Maar waar gaat de kwalificatie voor de race dan heen? Het is een terechte vraag, want de uitslag van de sprintrace bepaalt niet langer de startopstelling van de race op zondag. Daarvoor komt een speciale kwalificatie op de vrijdagmiddag.
formula 1 drive to survive s5 e1 native 00 35 38 00f1678111922

Opbouw van de Sprint Shootout

Eigenlijk kun je de Sprint Shootout zien als een snellere versie van de normale kwalificatie. Dat wil zeggen dat de Sprint Shootout bestaat uit drie stints, maar deze zijn eigenlijk alleen een stukje korter. Ook zijn vastgelegd welke banden iedereen moet gebruiken. Bij de eerste twee stints wordt gereden op mediumbanden, waarna de softs voor SQ3 gebruikt worden. Het ziet er als volgt uit:
  • SQ1: 20 coureurs op de baan die in 12 minuten een ronde zo snel mogelijk racen
  • SQ2: 15 coureurs op de baan die in 10 minuten een ronde zo snel mogelijk racen
  • SQ3: 10 coureurs op de baan die in 8 minuten een ronde zo snel mogelijk racen
Verder zijn er ook nog de straffen die op een andere manier uitgedeeld worden door de Sprint Shootout. Gridstraffen die tijdens de shootout opgelopen worden, neemt de FIA mee naar de sprintrace zelf. Gridstraffen tijdens de sprint worden vervolgens meegenomen naar de race op zondag. Wie de parc fermé regels overtreedt, moet daarnaast zowel tijdens de sprint als race starten vanuit de pitstraat.
Ben jij al klaar voor de Grand Prix van Azerbeidzjan? En wat vind jij van het nieuwe format? Laat het ons hieronder in de reacties weten!

Populair Nieuws