F1 krijgt officieel nieuw format voor sprintraces

News
woensdag, 26 april 2023 om 9:30
max verstappen gp bahrein 2023 2f1678698433
De sprintraces gaan op de schop. Dat hebben de teams, de FIA en Liberty Media officieel bepaald. Het nieuwe format gaat meteen in voor het raceweekend in Azerbeidzjan.
In de tijd tussen twee Grands Prix is er plotseling veel veranderd. Eind maart zei Stefano Domenicali, de CEO van de Formule 1, nog dat hij een einde wil maken aan de hoeveelheid vrije trainingen in de sport. Daar is nu een tussenoplossing voor gevonden.
Alle betrokken partijen hebben namelijk officieel ingestemd met een nieuw format voor sprintraces. Eerder waren de teams en Liberty Media het al eens om een nieuw format uit te testen, maar nu is officieel besloten om het format aan te passen voor het hele seizoen. Dat heeft de FIA bekendgemaakt op haar eigen website.
Door het nieuwe format wordt de tweede vrije training op zaterdag vervangen door een speciale kwalificatie voor de sprintrace. Ook zal de sprintrace niet meer de startopstelling voor de race op zondag bepalen. Het event wordt dus vrijwel helemaal losgekoppeld van de echte Grand Prix en zal alleen zorgen voor een mogelijkheid voor extra punten.

Verstappen geen fan van sprintraces

Van het oude format van de sprintraces waren veel coureurs geen liefhebber. Omdat de korte race de startopstelling voor zondag bepaalde, waren de meeste coureurs meer bezig met het heel houden van hun auto, dan vechten om positie.
Het nieuwe format lijkt daardoor een verbetering ten opzichte van het oude, maar Max Verstappen is alsnog geen fan. Eerder liet de regerend wereldkampioen al weten dat de ‘weekenden op deze manier nog drukker en intenser worden’. Gecombineerd met de stijgende hoeveelheid races per seizoen, wordt het een druk jaar voor coureurs en personeel.