Europees Parlement heeft groot AI-wetsvoorstel aangenomen

News
woensdag, 14 juni 2023 om 17:00
chatgpt laptopf1680510525
Er zijn veel vragen rondom de veiligheid van kunstmatige intelligentie. Daarom heeft het Europees Parlement vandaag gestemd over een groot AI-wetsvoorstel, die met een ruime meerderheid is aangenomen.
Hoewel gevaren rondom kunstmatige intelligentie in sci-fi-films lange tijd een probleem voor in de verre toekomst leken, heeft de technologie de laatste tijd enorme stappen gezet. Het wordt daarom ook snel tijd voor regelgeving rondom. Zo worden er in de Verenigde Staten discussies gevoerd op hoog niveau en ook in de EU is dat het geval.
Sterker nog, vandaag stond een groot AI-wetsvoorstel op de planning in het Europees Parlement. Dat voorstel is aangenomen met een ruime meerderheid door de parlementsleden. 499 leden stemden voor, 28 tegen en 93 leden onthielden zich van een stem. In mei was het wetsvoorstel ook al met een grote meerderheid door de eerste ronde gekomen.
Het betekent alleen niet dat er meteen nieuwe regels van kracht zullen zijn. Het Europees Parlement zal nu namelijk eerst gaan onderhandelingen met de Europese Raad over de invulling van de AI-wet. Wanneer er een definitief plan ligt, kan er ook een startdatum komen.

Wat stelt de nieuwe AI-wet voor?

Het nieuwe wetsvoorstel moet ervoor zorgen dat kunstmatige intelligentie op een verantwoorde manier wordt gebruikt. Of dat nu is door particuliere bedrijven of overheden. Zo mogen AI-systemen niet discrimineren en niet de rechten van de mens schenden. Ondanks alle nieuwe technologie moet de mens centraal blijven staan.
Eén van de grote discussiepunten voorafgaand aan de stemming was real-time gezichtsherkenning, zoals dat bijvoorbeeld in China gebruikt wordt om burgers te monitoren. Het Europees Parlement is het erover eens geworden dat er voor zulke technologie geen ruimte is in de EU en die software zal dan ook verboden worden door de AI-wet.

Populair Nieuws