Europees Parlement stemt in met grote AI-wet

News
vrijdag, 12 mei 2023 om 18:00
chatgpt laptopf1680510525
AI zit momenteel in een stroomversnelling. Om snel te zorgen voor regels rondom de diensten, heeft het Europees Parlement nu ingestemd met een grote AI-wet.
De mogelijkheden van AI lijken momenteel onbegrensd. In korte tijd hebben we recent programma’s voorbij zien komen waarmee je in een handomdraai prachtige stukken kunst kan maken en chatbots zoals ChatGPT die een complete essay voor je schrijven.
Maar door al die mogelijkheden zijn er ook zorgen. Het Europees Parlement heeft daarom een grote AI-wet voorgesteld, waar donderdag over is gestemd. Die wet is met een grote meerderheid aangenomen. Het voorstel kreeg maar liefst 84 stemmen voor en 7 tegen.
Dat betekent nog niet dat de wet meteen in werking treedt. Eerder zal er volgende maand nog een plenaire stemming volgen in het Europees Parlement. Als de wet daar ook doorheen komt, dan kunnen de onderhandelingen beginnen met de Europese Raad over de invulling van de AI-wet. De verwachting is dat er begin 2024 een definitieve overeenkomst ligt.

Waarvoor is de AI-wet?

De nieuwe wet moet ervoor zorgen dat kunstmatige intelligentie op een verantwoorde manier wordt gebruikt in de Europese Unie. Dat betekent dat systemen worden getoetst op mogelijke schendingen van de mensenrechten. Daar vallen niet alleen programma’s als ChatGPT onder, maar ook algoritmes van instanties en social media-diensten.
Ook moet het voor gebruikers altijd duidelijk zijn of ze met AI of een echt persoon te maken hebben en er moet transparantie zijn vanuit bedrijven hoe systemen werken. Zo moet bijvoorbeeld duidelijk zijn met welke data een chatbot is getraind, zodat duidelijk is hoe de AI aan haar antwoorden is gekomen.
Rapporteur Dragos Tudorache noemt de AI-wet zeer belangrijk: “Het is voor het eerst in de wereld dat AI wordt gereguleerd. Dit betekent dat Europa de leiding kan nemen om mensen centraal te stellen. En dat we dat op een betrouwbare en veilige manier doen.”

Populair Nieuws