EU bepaalt binnenkort of Microsoft Zenimax wel mag overnemen

News
dinsdag, 02 februari 2021 om 10:00
f817aa8c 02c1 4ba9 84a8 20d357d52939f1605600404
Het nieuws sloeg vorig jaar in als een bom, toen bekend werd gemaakt dat Microsoft Zenimax overneemt - inclusief Bethesda - voor het bedrag van 7,5 miljard dollar. Die overeenkomst moet alleen eerst nog goedgekeurd worden door de EU, wat binnenkort zal gebeuren.
Om een eerlijke markt te garanderen, doet de Europese Unie er alles aan om monopolie-posities te voorkomen. Als één bedrijf immers het grootste gedeelte van de markt in handen heeft, dan kan diegene simpelweg de prijs bepalen, wat destrazieus kan zijn voor de consument. Elke grote overname moet dan ook langs de EU antitrust regulators, die vervolgens bepalen of er na de deal nog een eerlijke markt overblijft.
Dat is binnenkort ook het geval voor de Zenimax overname van Microsoft. De Amerikaanse techgigant heeft de uitgever in september overgenomen voor 7,5 miljard dollar, maar de overname kan pas echt doorgaan wanneer de EU het heeft goedgekeurd. Volgens Reuters zal de commissie op 5 maart bepalen wat er met deal gebeurd, aangezien Microsoft voor goedkeuring heeft gevraagd op 29 januari.

Wat houdt de overname in?

Microsoft kan een grote slag slaan als de overname van Zenimax wordt goedgekeurd. Het bedrijf zelf is niet heel bekend, maar het is het moederbedrijf van Bethesda Softworks en alle gamestudio’s die daaronder vallen. Dat betekent dat Microsoft in één klap een heleboel grote franchises overneemt, zoals Fallout, The Elder Scrolls en DOOM.
Toch hoeven spelers op andere platforms dan Xbox niet bang te zijn dat hun favoriete games niet meer naar bijvoorbeeld de PlayStation 5 komen. Microsoft heeft namelijk al aangegeven dat de titels waarschijnlijk niet exclusief voor de Xbox consoles uitgebracht worden, maar dat er slechts ‘enkele voordelen’ zijn voor de Xbox One en Xbox Series X. Denk daarbij aan een betere performance of tijdelijke exclusiviteit voor de game of bepaalde features.