Apple gaat eindelijk regels App Store voor ontwikkelaars versoepelen

News
donderdag, 02 september 2021 om 10:30
apple 1839363 1920f1612952324
De laatste jaren is er veel te doen rondom de hoge commissie die Apple vraagt van ontwikkelaars die apps maken voor de App Store. De techfabrikant gaat daarom nu eindelijk de regels versoepelen.
Van alle inkomsten die ontwikkelaars verdienen over applicaties in de App Store van Apple, blijft er niet heel veel over. De techfabrikant vraagt namelijk een commissie van maar liefst 30 procent op alle inkomsten die via de App Store worden verdiend. Daar is al langer veel kritiek op en Apple gaat daarom nu eindelijk de regels versoepelen, dat meldt Reuters.
Dat doet het bedrijf niet zomaar, want Apple heeft een overeenkomst gesloten met de Japanse toezichthouder na een vijf jaar duren onderzoek. Apple heeft vervolgens besloten om de nieuwe reglementen wereldwijd toe te passen, in plaats van alleen Japan.
Door de verandering in de regels is het voor app-ontwikkelaars toegestaan om een link toe te voegen in applicaties, zodat gebruikers een betaald account aan kunnen maken. Op die manier kan de commissie worden vermeden. Het is alleen nog steeds niet toegestaan om andere betaalmethodes toe te voegen aan apps, zodat de commissie op die manier omzeild kan worden.

Versoepeling geldt niet voor Fortnite

Dat laatste probeerde Epic Games te doen met de mobiele versie van Fortnite. Daar was Apple niet van gediend en verwijderde zonder pardon de applicatie van de App Store. De twee bedrijven zijn daar nu over verwikkeld in een grote rechtszaak.
Als Epic Games en Apple in de toekomst weer kunnen samenwerken, dan kan de ontwikkelaar alsnog de commissie-kosten voor Fortnite niet omzeilen via de nieuwe regels. Er is namelijk een uitzondering gemaakt ontwikkelaars van games. Waarschijnlijk omdat er veel geld wordt verdiend met micro-transacties in games en Apple die commissie niet wil missen.