‘Elke iPhone 15 profiteert van USB-C’

News
woensdag, 16 augustus 2023 om 17:00
apple 132960
Het lijkt vrijwel zeker dat Apple eindelijk overstapt naar USB-C voor de iPhone 15. Het leek er alleen een poos op dat niet elke iPhone daar daadwerkelijk voordeel van zou hebben. Maar mogelijk is er goed nieuws voor wie de niet-Pro iPhone op het oog heeft.
Apple werkte naar verluidt al een tijdje aan de overstap van de Lightning-poort naar USB-C. Dat de EU vanaf volgend jaar USB-C verplicht maakt, heeft die verandering in een stroomversnelling gebracht. Vergeleken met Lightning heeft USB-C de nodige voordelen, zoals snellere data-overdracht en kortere oplaadtijden.
Er was alleen sprake van dat dat alleen op de iPhone 15 Pro en Pro Max mogelijk zou zijn. Om een beetje onderscheid te bewaren zouden alleen de duurdere iPhones de snelheden van Thunderbolt-aansluitingen krijgen. De iPhone 15 en iPhone 15 Plus bleven dan hangen op de aanzienlijk lagere snelheid van Lightning of USB 2.0.
Maar ChargerLAB heeft wat USB-C poorten van de iPhone 15-lijn onder de loep gehad en ontdekt dat elke poort beschikt over een belangrijke chip die de Thunderbolt-snelheden mogelijk maakt. Dat lijkt te suggereren dat ook de goedkopere iPhones snellere data-overdracht krijgen, al kan het zijn dat dat alsnog op de één of andere manier geblokkeerd wordt.

Hoeveel sneller is Thunderbolt USB-C?

Dataoverdracht met de Lightning-aansluiting van de huidige iPhones heeft een maximale snelheid van 480 Megabits per seconde. Een USB-C aansluiting is al aanzienlijk sneller met ongeveer 10 Gigabits per seconde, terwijl een Thunderbolt-aansluiting 40 Gigabits per seconde kan halen. Dat is een groot voordeel als je bijvoorbeeld video wil overzetten naar je computer: dat kan momenteel lang duren als je met een hoge resolutie of framerate hebt geschoten.