Netflix weet eerste Original op het nippertje te houden

News
dinsdag, 22 november 2022 om 20:30
netflix 5432181 1920f1658221200
Netflix heeft de laatste tijd wat tegenslagen te verwerken, maar nu heeft het bedrijf er één weten te vermijden. De eerste Netflix Original serie stond op het punt te verdwijnen. Maar met een last-minute deal is het de dienst gelukt om de serie uit te mogen blijven zenden.
Netflix is voor veel mensen een plek om allerlei bekende films en series te kijken, maar inmiddels zijn gloednieuwe Originals voor de dienst ook niet meer uit het aanbod weg te denken. Een symbolisch belangrijke serie, Lilyhammer, stond alleen op het punt te verdwijnen. Het was tien jaar geleden de eerste Netflix Original, een feit waar de streamingdienst eerder dit jaar nog bij stil had gestaan.
“Netflix Original” is vaker niet helemaal de juiste benaming voor een serie. In veel gevallen gaat het niet zozeer om een serie die voor Netflix is gemaakt, maar die Netflix exclusief buiten het thuisland van de serie mag verspreiden. Dat is ook hoe Lilyhammer, een serie die voor de Noorse televisie werd gemaakt, zijn Netflix Original-stempel kreeg.
Maar die werkwijze betekent ook dat Netflix, enigszins tegenintuïtief, de rechten van een Netflix Original kan verliezen. Dat stond op het punt te gebeuren met Lilyhammer, maar Netflix laat aan IndieWire weten dat er een nieuwe deal is. Hoe lang die zal gelden is niet bekend.

Waar gaat “Netflix Original” Lilyhammer over?

Lilyhammer is qua populariteit inmiddels dubbel en dwars ingehaald door andere Netflix Originals, maar is nog altijd het kijken waard. De serie volgt een voormalig maffiabaas die in getuigenbescherming gaat. Hij wordt inwoner van het Noorse dorpje Lillehammer.