/e/OS software maakt je gehele smartphone Google-vrij

News
vrijdag, 19 februari 2021 om 15:30
google home 6f1613730152
Google staat erom bekend dat ze vaak vragen om je persoonlijke gegevens. Het besturingssysteem genaamd /e/OS software, gebaseerd op Android en gecreëerd door Gael Duval, oprichter van /e/ foundation, brengt daar nu verandering in.
Ook al kan je kiezen voor privacyvriendelijke alternatieven, vaak deel je alsnog veel gegevens met Google op je Android-telefoon. Google weet altijd jouw locatie, het volgt activiteiten in apps en websites en het bewaart je zoekgeschiedenis. Op dit soort manieren verdient Google geld, door middel van het tonen van advertenties op basis van je interesses.
Er is een keuze dat dit uitgezet wordt en Google jouw gegevens niet opslaat, maar dan zijn er veel functionaliteiten op je smartphone die je dan verliest.

/e/ Software

/e/-oprichter Gaël Duval is zich hiervan al lang bewust en heeft daarom de /e/ foundation opgericht. Dit is een kant-en-klaar besturingssysteem dat Google volledig van je Android-telefoon weghaalt, zonder dat je belangrijke functies kwijtraakt. Met de software kun je open-source alternatieven gebruiken van Gmail en Google Maps. Bij alle apps kun je dus een kijken nemen op /e/, in de broncode, om de werking te controleren.
/e/ maakt gebruik van MicroG, dat Google-diensten in een privacyvriendelijke vorm emuleert. Hierdoor heb je alle diensten die je nodig hebt, waaronder locatie, pushmeldingen en meer, zonder dat je inbreuk wordt gemaakt op je privacy.
google privacy wat weet google eigenlijk allemaal over jou 145762 5f1613730363

Motief

Gaël Duval werkte een lange tijd voor Firefox OS, waardoor hij in aanraking kwam met mobiele besturingssystemen. Doordat hij steeds bekender werd met dit soort technologie, realiseerde hij zich dat er een groot probleem is met de manier waarop smartphones omgaan met privacy van gebruikers. Het beangstigde hem.
Gaël richtte daarom een Kickstarter-campagne op voor zijn nieuwe bedrijf, die hem een boost moest geven voor het nieuwe, privacyvriendelijke besturingssysteem. Deze campagne haalde flink wat geld op, waardoor hij zijn /e/ foundation de wereld in kon brengen.