Facebook voor de Nederlandse rechter wegens schending privacy

  De Consumentenbond heeft samen met de Data Privacy Stichting Facebook voor de rechter gedaagd. Het sociale media platform zou gebruikersdata verzameld en aan derden verstrekt hebben. Daarom vinden de partijen dat Facebook compensatie moet betalen voor het schenden van privacy van Nederlandse gebruikers.

  De partijen vinden dat Faccebook haar gebruikers misleid heeft en zich verrijkte ten koste van de Nederlandse gebruikers. Gebruikers betaalden namelijk niet voor de dienst met geld, maar met hun gegevens. Deze werden vervolgens aan derden verkocht. Daarom moet Facebook een schadevergoeding betalen aan álle gebruikers die zich via een speciale pagina op de site van consumentenbond kunnen registreren.

  Hoe hoog de schadevergoeding exact zal worden en of er überhaupt een komt, is nog onbekend. Hier houdt een Amerikaanse advocaat zich mee bezig van het bureau Lieff Cabraser Heimann & Bernstein. Als er niet gewonnen wordt zal er geen kostenplaatje zijn, maar zodra de zaak gewonnen wordt zal de advocaat ongeveer 18 procent van de opbrengst van de schadevergoeding krijgen. Dit bedrag kan behoorlijk oplopen.

  Klachten serieus genomen

  Een woordvoerder van Facebook meldt dat het sociale mediaplatform altijd alles heeft gedaan om aan onze privacywetgeving te voldoen. De klacht wordt dan ook zeer serieus genomen door Facebook. Zo is er sinds het Cambridge Analytica-schandaal alles aan gedaan om gebruikers te wijzen op de privacyinstellingen van Facebook en is er anderzijds input gevraagd van partijen uit heel Europa op het gebied van privacy.

  x

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.