Dit is waarom Westworld van HBO Max is verwijderd

News
zaterdag, 25 februari 2023 om 12:00
westworldf1574773274
Het cancelen van series is niets nieuws, helemaal niet op streamingdiensten. Vooral Netflix cancelde er vorig jaar flink op los, maar het is HBO Max die tot de meeste verbazing leidde. Deze streamingdienst trok niet alleen de stekker uit verschillende series en films, maar verwijderde ze zelfs. Zelfs de succesvolle serie Westworld moest er aan geloven. HBO’s programmeringsbaas Casey Bloys laat nu aan Variety weten hoe deze beslissing tot stand kwam.
Westworld kwam vorig jaar ten einde: het vijfde seizoen dat op de planning stond komt er toch niet (hoewel de acteurs er wel voor betaald krijgen) en om het nog erger te maken is de serie niet eens meer te zien op HBO Max. In de Verenigde Staten kreeg de serie, samen met een aantal andere titels van de streamingdienst, een nieuw thuis. Verschillende titels zijn namelijk verhuisd naar zogenaamde FAST-diensten. FAST staat voor ‘free, ad-supported streaming TV’, oftewel gratis streaming met reclame.

Westworld en andere series ‘duur om te maken’

HBO’s programmeringsbaas Casey Bloys sprak met Variety over deze beslissing. ‘’Dit zijn dure series om te maken. Het idee dat ze voor altijd en eeuwig in een bibliotheek zitten voor 15 dollar per maand – dat is nooit hoe tv heeft gefunctioneerd,’’ aldus Bloys. ‘’Ik denk dat mensen soms vergeten dat er een grote meerderheid van de bevolking is die niets wil betalen voor een streamingdienst, niet alleen in de VS, maar internationaal. Netflix was ook een gloednieuw iets. Laten we wat shows daar (FAST-diensten) opzetten, ze aan een nieuw publiek introduceren en kijken hoe het werkt.’’
Volgens Bloys weet hij niet of FAST-diensten ook werkelijk een succes worden, maar ‘ik weet wel dat sommige mensen niet willen betalen en het oké vinden om advertenties te krijgen. Dat is een potentieel heel groot publiek en een nieuw publiek voor een serie. Dus dat is iets wat we proberen.