Dit is waarom Valve games met AI-art blokkeert op Steam

News
dinsdag, 04 juli 2023 om 18:00
steamf1662720330
Ontwikkelaars die games willen uitgeven via Steam, mogen geen AI-art gebruiken in de promotie of in de game zelf. Volgens Valve is dat alleen niet een eigen keuze van het bedrijf.
Valve is normaal vrij open als het aankomt op games distribueren via Steam. Als ontwikkelaars en uitgevers een bepaald percentage aan Valve afstaan en de games niet een bepaalde grens overschrijden, dan kan de game op Steam komen te staan. Op het platform staan dan ook grote AAA blockbusters tot aan obscure titels en games voor een volwassen publiek.
Maar af en toe wordt er een nieuwe grens getrokken. Zo kwam recent een populaire emulator toch niet naar Steam toe en vorige week is bekend geworden dat games met AI-art erin niet toegestaan zijn in de digitale winkel. Dat werd duidelijk toen een ontwikkelaar bericht kreeg van Valve, met de mededeling dat het ‘niet duidelijk was of de AI-technologie gebruikt voor de assets genoeg rechten heeft voor de training data’.
Het bedrijf heeft niet de beslissing genomen om games met AI-art te weren vanuit een ethische reden. Volgens Valve ligt het namelijk aan de wet. Dat heeft de uitgever laten weten in een verklaring aan Polygon.

“We weten dat het een technologie is die constant in ontwikkeling is en ons doel is niet om het gebruik ervan op Steam te ontmoedigen; in plaats daarvan zijn we aan het uitzoeken hoe we het kunnen integreren in ons al bestaande beoordelingsbeleid. Om het duidelijk te stellen: ons beoordelingsproces is een weerspiegeling van de huidige wetgeving en het huidige beleid op het gebied van auteursrecht, geen toegevoegde laag van onze mening. Als deze wetten en beleidsregels in de loop der tijd veranderen, zal ons proces dat ook doen.”

Nieuwe AI-wet op komst

Aangezien de technologie rondom kunstmatige intelligentie nog vrij jong is, in ieder geval de tech achter populaire programma’s zoals ChatGPT en Midjourney, zijn landen nog druk bezig met wetten ervoor. De Europese Commissie heeft recent wel ingestemd met een grote AI-wet om de technologie te reguleren.