Een PS5 SSD installeren doe je zo!

Article
dinsdag, 12 oktober 2021 om 18:00
playtation 5 studiof1605864992
Eindelijk is het mogelijk om een SSD in je PlayStation 5 te stoppen om je geheugen uit te breiden. Het proces om dit te doen is alleen een stukje moeilijker dan op de Xbox Series X. Wij leggen je stap voor stap uit hoe je een PS5 SSD moet installeren zodat je gemakkelijk meer opslag hebt.

De juiste SSD

Voordat we de PlayStation 5 kunnen voorzien van een extra SSD is het wel eerst nodig om een geschikte SSD uit te zoeken. Lang niet iedere SSD is namelijk met de PS5 te gebruiken. Gelukkig hebben we handig voor je op een rijtje gezet welke SSD’s wel beschikbaar zijn.
Let bij het uitzoeken van je SSD alleen wel op met welke keuze je maakt. Er zijn namelijk opties met én zonder heatsink. Mocht je voor laatstgenoemde kiezen komt er namelijk nog een extra stap bij het installeren van je SSD. Dan moet je de SSD namelijk eerst van een heatsink voorzien.
playstation 5 ps5 dualsense 5f1604590531

Een SSD voorzien van een heatsink

SSD’s kunnen flink warm worden uit zichzelf en hebben daarom een speciale heatsink nodig die de warmte op juiste wijze afvoert. Een heatsink moet je wel nog even los kopen, maar dat is een snel te klaren klus als je deze even uitzoekt op basis van de SSD die je hebt. Let alleen wel goed op dat deze ook bij de afmetingen van de PS5 werkt, zoals bijvoorbeeld de Be Quiet MC 1 M.2 Cooler.
Ondergetekende heeft deze zelf in combinatie met de Western Digital Black SN850 1TB SSD. Zodra de SSD en heatsink binnen zijn is het slechts een kwestie van de instructiegids volgen, wat vrij simpel is. Binnen vijf minuten heb je de SSD in de heatsink gekoppeld. Dat doe je namelijk zo, al kan dat wel per heatsink wat verschillen.
Doorgaans komt het neer op het openmaken van de heatsink, waarna je een speciale plakstrip op de bodem plakt. Vervolgens plaats je de SSD, waarbij het belangrijk is dat je deze goed bij het schroefgaatje uitlijnt. Daarna is het simpelweg een kwestie van de andere plakstrip goed plakken en de kap vastzetten over de bodem waar de SSD in zit. Dit doe je door de schroeven goed aan te draaien. Nu heb je de SSD goed voorzien van een heatsink en is het tijd voor de grotere klus.
ps5 ssdsf1631201047

SSD installeren op de PlayStation 5

Gezien je PS5 waarschijnlijk al lekker onder de TV staat is het eerst zaak dat je deze loskoppelt van de televisie (nadat je de PS5 zelf uiteraard uit hebt gezet). Vervolgens is het tijd om het voetje dat aan de PS5 bevestigd zit, los te halen. Deze heb je even niet nodig.
Het engste onderdeel van het installeren van de SSD komt nu. Dat is namelijk de rechterplaat verwijderen van de PlayStation 5. Met een beetje drukzetten zou deze zo los moeten schieten. Het klinkt allemaal wat eng zodra de plaat loslaat, maar er is niets aan de hand.
Met de plaat los zie je als het goed is naast de grote ventilator een klein, grijs plaatje. Deze moet je losschroeven, want daar moet je extra SSD een nieuw thuis vinden. Schroef het plaatje dus rustig los en haal de grijze kap weg.
Met de grijze kap los, is het eindelijk tijd om die SSD met heatsink erbij te halen. Deze klik je op de daarvoor bestemde plek waarna deze een beetje los wiebelt vanaf de andere kant. Met het bijbehorende schroefje dat al in de PS5 op je zit te wachten maak je de SSD vast in het juiste schroefgaatje.
Het installeren van de SSD is nu eigenlijk al klaar, dus het enige wat je nog hoeft te doen is alles weer dichtschroeven op de manier waarop je de PlayStation 5 hebt losgehaald. Sluit de console daarna weer aan onder de televisie en start de PS5 op. Bij opstarten vraagt de PlayStation 5 of je je nieuwe PS5 SSD wil formatteren. Doe dit en na even wachten is je nieuwe opslaggeheugen klaar om in gebruik te nemen.

Populair Nieuws