Disney gaat zich inzetten tegen controversiële wet

News
woensdag, 30 maart 2022 om 16:30
disneyf1609235517
Na de brief van Pixar, bakken kritiek van zowel werknemers als de gehele LHBTQ+-gemeenschap en meerdere stakingen van werknemers heeft Disney eindelijk de controversiële ‘Don’t Say Gay’-wet afgekeurd. Het bedrijf lag eerder onder vuur, niet alleen vanwege zijn stilte rondom de wet, maar ook vanwege donaties aan politici achter de wet.
De ‘Don’t Say Gay’-wet, officieel HB 1557, maakt het mogelijk om scholen aan te klagen wanneer ze onderwerpen rondom seksualiteit en genderidentiteit bespreken. Disney’s CEO Bob Chapek beweerde dat het bedrijf de LHBTQ+-gemeenschap steunt, maar weigerde de wet te bekritiseren. Later kwam hij hier op terug, maar deze nieuwe verklaring was voor veel queer werknemers niet genoeg en dus besloten ze tot staking.
Behalve de donaties aan politici achter de wet, bekritiseerden de werknemers ook de ‘ondermaatse vertegenwoordiging’ van LHBTQ+-karakters en -verhalen. Werknemers van Pixar vertelden zelfs in een brief dat Disney eiste dat LHBTQ+-verhaallijnen en -personages werden geschrapt. Volgens een ingewijde werd zo ook een kus tussen twee vrouwen in Pixars Lightyear geschrapt, maar is deze naar aanleiding van de kritiek en staking weer toegevoegd.

Wet laten intrekken of blokkeren

Nu veroordeelt Disney in een verklaring op zijn site uitdrukkelijk de goedkeuring van het wetsvoorstel. Het bedrijf zegt ook actief te werken aan intrekking of blokkering van de wet binnen de rechtbanken. De verklaring komt niet specifiek van Chapek, maar van een woordvoerder van Disney. De officiële verklaring stelt het volgende:

‘’Florida’s HB 1557, ook bekend als de ‘Don’t Say Gay’-wet, had nooit mogen worden aangenomen en had nooit mogen worden ondertekend. Ons doel als bedrijf is om ervoor te zorgen dat deze wet door de wetgever wordt ingetrokken of door de rechtbanken wordt vernietigd. We blijven organisaties steunen die eraan werken om dat te bereiken. We komen op voor de rechten en veiligheid van zowel LHBTQ+-leden van de Disney-familie als de LHBTQ+-gemeenschap in Florida en over het hele land.’’

- Disney