Disney werknemers staken vanwege controversiële wet

News
woensdag, 16 maart 2022 om 15:00
disneyf1609235517
Disney krijgt de laatste tijd bakken kritiek over zich heen wegens de donaties aan politici achter de controversiële ‘Don’t Say Gay’-wet. CEO Bob Chapek weigerde in eerste instantie de wet te veroordelen, maar kwam daar later op terug en bood zijn excuses hiervoor aan. Het bedrijf zet nu zijn politieke donaties in Florida voor onbepaalde tijd stil, maar dat is voor veel queer Disney werknemers niet genoeg.
Als reactie op Disney’s acties rondom de ‘Don’t Say Gay’-wet staken vanaf 15 maart meerdere Disney-werknemers. De staking duurt een week en bestaat uit virtuele stakingen van 15 minuten. 22 maart leggen de werknemers de hele dag het werk stil. In een open brief op WhereIsChapek.com, een website die door de organisators van de Disney Do Better Walkout in het leven is geroepen, schrijven de werknemers dat ze Chapeks excuses op prijs stellen, maar ze benadrukken dat er ‘nog meer werk aan de winkel is’.
Chapeks verklaring geeft volgens de werknemers aan dat het leiderschap nog steeds niet echt begrijpt welke impact deze wetgeving heeft, niet alleen op Cast Members (werknemers in Disney-parken) in de staat Florida, maar op alle leden van de LHBTQIA+-gemeenschap in het bedrijf en daarbuiten.

Censuur in Pixar-films

De ‘Don’t Say Gay’-wet maakt het mogelijk om scholen aan te klagen wanneer ze seksuele oriëntatie en genderidentiteit bespreken. Chapek zei eerder dat ‘de grootste impact die we kunnen hebben bij het creëren van een meer inclusieve wereld is door de inspirerende inhoud die we produceren'. Volgens Pixar-medewerkers wil Chapek helemaal geen ‘inspirerende inhoud’ produceren voor ‘een meer inclusieve wereld’: Disney zou volgens hen geëist hebben dat LHBTQ+-verhaallijnen en -personages in Pixar-films geschrapt werden.
Ook de werknemers achter de Disney Do Better Walkout zijn niet tevreden met de vertegenwoordiging van LHBTQ+-verhalen in Disney-films:

‘’De voortdurende pogingen om de LHBTQIA+-gemeenschap tevreden te stellen met ondermaatse vertegenwoordiging in de geproduceerde inhoud en donaties aan goedbedoelende organisaties zijn gewoon niet genoeg. Je kunt dit niet oplossen met educatieve seminars of symbolische achtergrondpersonages – zelfs organisaties zoals HRC (Human Rights Campaign) weigeren je geld totdat er actie is ondernomen.’’

- Organisatoren Disney Do Better Walkout
norbu gyachung mdt1we4btxi unsplashf1647429740

Dit zijn de eisen van de protesterende werknemers

De organisatoren stellen dat een tijdelijke stop aan donaties niet genoeg is en eisen dat Disney onmiddellijk stopt met alle campagnedonaties aan de politici die betrokken zijn bij de totstandkoming of goedkeuring van de ‘Don’t Say Gay’-wet.
Ze dringen er ook op aan dat Disney zich publiekelijk inzet voor een uitvoerbaar plan dat werknemers in Florida beschermt tegen directe schade door de ‘Don’t Say Gay’-wet.
Als laatste roepen de organisaties Disney op om te doneren aan groepen die zich inzetten voor de LHBTQ+-gemeenschap en om zijn inzet voor queer-verhalen en hun makers te verdubbelen met de oprichting van een nieuw in-house merk dat zich concentreert op stemmen uit de queer gemeenschap.
Disney heeft nog niet op het protest gereageerd.