‘Disney eiste dat LHBTQ+-verhalen geschrapt werden in Pixar-films’

News
vrijdag, 11 maart 2022 om 9:00
disneyf1609235517
Disney ligt onder vuur wegens de omstreden ‘Don’t say gay’-wet die binnenkort in Florida wordt ingevoerd. Het bedrijf weigert de wet te veroordelen, terwijl topman Bob Chapek beweert de LHBTQ+-gemeenschap te steunen. Nu blijkt dat Disney eiste dat LHBTQ+-verhalen en -personages in verschillende Pixar-films werden geschrapt. Zo blijkt uit een brief van queer medewerkers van Pixar.
De ‘Don’t say gay’-wet maakt het mogelijk om scholen aan te klagen wanneer ze seksuele oriëntatie en genderidentiteit bespreken. De wet leidde tot veel kritiek onder de LHBTQ+-gemeenschap en haar bondgenoten. Ook president Joe Biden veroordeelde de wet. Disney daarentegen weigert om dit te doen.
Sterker nog, het bedrijf heeft de afgelopen twee jaar bijna 200.000 dollar gedoneerd aan leden van de wetgevende macht van Florida die gestemd hebben voor de invoering van de nieuwe wet, waaronder sponsors van het wetsvoorstel.
Queer medewerkers van Pixar schrijven in hun brief dat ze er genoeg van hebben dat Disney beweert een bondgenoot te zijn, wanneer het bedrijf dat in de praktijk niet waarmaakt. De brief stelt het volgende:

‘’Bijna elk moment van openlijke homoseksuele affectie is uit Pixar-films verwijderd, ook als de creatieve teams en de leiding van Pixar protesteerden. Wij bij Pixar geloven erin dat het vertellen van diverse verhalen bijdraagt aan meer LHBTQ+-tolerantie. We hebben gezien dat verhalen die wij hierover wilden vertellen na evaluatie van Disney waren geschrapt of teruggebracht tot een kruimel.’’

- Queer medewerkers van Pixar

Disney beweert de LHBTQ+-gemeenschap te steunen

Afgelopen maandag stuurde Bob Chapek nog een interne e-mail naar zijn werknemers waarin stond dat het bedrijf de wet niet officieel zou afkeuren. Diezelfde dag beweerde hij dat het bedrijf zich inzet voor de LHBTQ+-gemeenschap. Hij voegde eraan toe dat ‘de grootste impact die we kunnen hebben bij het creëren van een meer inclusieve wereld is door de inspirerende inhoud die we produceren’. Volgens de Pixar-medewerkers creëert het bedrijf dus helemaal niet dit soort inhoud.
Woensdag beloofde Disney om 5 miljoen dollar te doneren aan de Human Rights Campaign en andere organisaties die zich inzetten voor de rechten van LHBTQ+’ers. Chapek keurde de wet nog steeds niet af.