Disney staat toch kus tussen twee vrouwen toe in Pixars Lightyear

News
dinsdag, 22 maart 2022 om 13:30
lightyear aliciaf1647940434
Eerder deze maand werd bekend dat Disney eiste dat LHBTQ+-verhaallijnen en -personages geschrapt werden uit Pixar-films. Hier kreeg Disney natuurlijk veel kritiek op, en die kritiek lijkt nu een verschil te maken. Variety meldt dat een kus tussen twee vrouwen weer terug in Pixars Lightyear is, nadat deze eerder werd verwijderd.
Pixars Lightyear volgt de echte Buzz Lightyear, die als inspiratie diende voor het populaire actiefiguur uit Toy Story. Eén van zijn collega’s is Alicia Hawthorne, een Space Ranger die een relatie heeft met een andere vrouw. De twee deelden in een eerdere versie van de film een kus, maar dit werd verwijderd na kritiek van Disney. Dit soort censuur is volgens queer Pixar-medewerkers gebruikelijk voor Disney.

‘’Bijna elk moment van openlijke homoseksuele affectie is uit Pixar-films verwijderd, ook als de creatieve teams en de leiding van Pixar protesteerden. Wij bij Pixar geloven erin dat het vertellen van diverse verhalen bijdraagt aan meer LHBTQ+-tolerantie. We hebben gezien dat verhalen die wij hierover wilden vertellen na evaluatie van Disney waren geschrapt of teruggebracht tot een kruimel.’’

- Queer medewerkers van Pixar

Staking wegens de ‘Don’t Say Gay’-wet

De medewerkers spraken zich uit nadat Disney in opspraak kwam wegens donaties aan politici achter de controversiële ‘Don’t Say Gay’-wet. Deze wet maakt het mogelijk om scholen aan te klagen wanneer ze seksualiteit en gender identiteit bespreken. Ook weigerde Disney CEO Bob Chapek om de wet te bekritiseren.
Later bood Chapek hiervoor zijn excuses aan, maar dat was voor veel queer Disney-werknemers niet genoeg. De werknemers hebben nu een week lang iedere dag 15 minuten gestaakt. Vandaag, 22 maart, leggen ze de hele dag het werk stil.
Alle kritiek lijkt nu een verschil te maken, althans voor de Pixar-film Lightyear. De kus die eerder uit de film verwijderd is, zou volgens een ingewijde weer in de film te zien zijn.