De stem van Mario stopt ermee na 32 jaar

News
maandag, 21 augustus 2023 om 17:00
Mario bestaat al zo’n 40 jaar en in de laatste 32 jaar loopt hij met veel enthousiaste whahoo’s en yippee’s over het scherm. Maar die stem moeten we binnenkort missen. Charles Martinet stopt namelijk met het inspreken van Mario.
In het allereerste begin van de Mario-reeks zei de vrolijke loodgieter nooit iets, zoals zoveel game-personages. Maar sinds 1991 had hij hier en daar in sommige spin-offs een stem van Charles Martinet, die uiteindelijk in Super Mario 64 (1996) voorgoed zijn stempel op de loodgieter drukte. Maar Nintendo laat nu weten dat Martinet deze rol niet meer vervult.
Wel blijft Martinet betrokken bij Mario: hij is voortaan Mario-ambassadeur. Wat dat precies inhoudt, is niet helemaal duidelijk. Waarschijnlijk houdt het in dat hij films, games en merchandise van Nintendo’s vrolijke mascotte gaat promoten.
Er komt nog een speciale videoboodschap over deze verandering. Daarin zijn Mario-bedenker Shigeru Miyamoto en natuurlijk Martinet zelf te zien. Wanneer die video verschijnt is niet aangekondigd, maar waarschijnlijk duurt dat niet al te lang meer.

Wie vervangt Charles Martinet als Mario?

Het is niet bekend wie Mario (en de vele andere rollen die Martinet insprak) voortaan gaat inspreken. Chris Pratt verzorgt de stem in de film, maar die heeft het mogelijk te druk met zijn filmcarrière om de stem ook in de games op zich te nemen. Overigens is het nog niet zo lang geleden dat Martinet liet weten dat hij Mario wilde spelen tot hij erbij neerviel. Wat er in de tussentijd veranderd is, is momenteel niet bekend.