Dankzij LEGO kunnen we straks op de maan bouwen

News
woensdag, 03 juli 2024 om 13:00
lego esa space brick
Er is nog nooit gebouwd op de maan, mede dankzij de logistiek en bijkomende kosten. Maar daar wordt mogelijk verandering in gebracht door samenwerking met LEGO.
Sinds Neil Armstrong in 1969 de eerste man op de maan werd, droomt de mensheid ervan om het hemellichaam te bevolken. En dat geldt niet alleen voor de maan, maar ook voor andere planeten, zoals Mars. Maar na al die decennia is er nog geen extra stap gezet.
Dat is ook niet zo vreemd, want bouwen op de maan lijkt een vrijwel onmogelijke klus. Ten eerste is er natuurlijk de vraag hoe je daar een constante toevoer van zuurstof kan krijgen, maar daarnaast moeten bouwmaterialen ook naar de maan gebracht worden. En dat zijn veel extra kilo’s die de ruimte in geschoten moeten worden.
Maar nu is er een idee waardoor al dat extra bouwmateriaal niet nodig is. Wetenschappers bij de European Space Agency (ESA), hebben namelijk geëxperimenteerd met stof uit de ruimte. En dat blijkt goed gebruikt te kunnen worden om gebouwen neer te zetten. In combinatie met een stevige methode, ten minste.

Bouwen met speelgoed op de maan

Voor dat laatste heeft de ESA de hulp ingeroepen van LEGO, zo laat de organisatie weten in een verklaring. Het gepatenteerde systeem van het speelgoed blijkt een perfecte manier om bouwstenen te maken voor op de maan.

“Niemand heeft ooit een bouwwerk op de maan gebouwd, dus het was geweldig om de flexibiliteit te hebben om allerlei ontwerpen en bouwtechnieken uit te proberen met onze ruimtestenen.”

- Aidan Cowley, ESA Science Officer

Het is alleen wel de vraag of het concept ook werkt met het zand en stof op de maan. Voor de space bricks heeft de ESA namelijk gebruikgemaakt van stof uit een meteoriet. De samples die zijn meegenomen van de maan zijn namelijk te zeldzaam om mee te experimenteren.
Als je zelf wil zien wat de ESA heeft gemaakt, dan kan dat. De speciale LEGO-stenen zijn namelijk tentoongesteld in de LEGO Store in Amsterdam en zijn te zien tot 20 september.

Populair Nieuws

Laatste Reacties