CS:GO brengt nieuws over oorlog naar Rusland

News
woensdag, 03 mei 2023 om 14:30
cs gof1683115616
Mensen doen soms creatieve dingen met games. Met name level-editors bieden veel mogelijkheden. Een Finse krant zet een custom map in CS:GO nu op een heel bijzondere manier in.
De oorlog in Oekraïne wordt in de meeste landen buiten Rusland streng veroordeeld. Maar in Rusland zelf is het moeilijk om aan onafhankelijke informatie over de oorlog te komen. De Finse krant Helsingin Sanomat heeft op de International Dag van de Persvrijheid een manier gevonden om toch ongecensureerd nieuws naar Rusland te brengen (via GamesRadar).
Dat wordt gedaan via een CS:GO map. Op het eerste gezicht ziet die eruit als een verwoeste stad, wat geen ongebruikelijk beeld is in de game. Maar in de map is een verborgen kamer waar in het Russisch berichten over de oorlog te vinden zijn.

CS:GO map moet Russische Oekraïne-censuur omzeilen

Er gelden in Rusland allerlei regels die maken dat burgers weinig tot niets horen over wat er werkelijk aan de hand is in Oekraïne. Het conflict mag bijvoorbeeld zelfs geen oorlog genoemd worden. Dat is de eerste regel waar de CS:GO map tegenin gaat: hij heet de_vonya, wat Russisch is voor oorlog.
De bedoeling is dat Russische gamers in de geheime ruimte geconfronteerd worden met wat er echt aan de hand is in Oekraïne. De ruimte staat vol met beelden en berichten van wat de verslaggevers van de Helsingin Sanomat hebben meegemaakt in Oekraïne.