CoronaMelder-app vanaf zaterdag landelijk in gebruik

News
woensdag, 07 oktober 2020 om 9:00
corona appf1590646053
Vanaf zaterdag 10 oktober wordt de CoronaMelder-app landelijk uitgerold. Dit is bekendgemaakt nadat de Eerste Kamer instemde met de wet rondom de corona-app.
De CoronaMelder-app is de afgelopen tijd getest in verschillende Nederlandse regio's, maar is nu klaar voor een landelijke release. Dit zal op zaterdag 10 oktober gebeuren. Minister Hugo de Jonge maakte dit bekend nadat de Eerste Kamer instemde met de tijdelijke wet rondom de app (via rijksoverheid.nl). Het gebruik van de app is aan te raden, maar zal niet verplicht worden.

Hoe werkt de CoronaMelder-app?

De CoronaMelder-app is na installatie altijd actief op je smartphone en houdt via Bluetooth bij of je in de buurt bent geweest van andere personen met de app. Als iemand met de app besmet blijkt te zijn met het virus, krijgen alle mensen die langer dan 15 minuten in de buurt zijn geweest een melding. Als je een dergelijke waarschuwing krijgt kan het zijn dat je besmet bent geraakt met het virus en dan is het verstandig om een PCR-test te laten afnemen.
Als je zelf klachten hebt kun je dit in de app aangeven, waarna iedereen die bij jou in de buurt is geweest een melding ontvangt. Dit alles gebeurt geheel anoniem. Je gegevens worden dus niet verzameld of vastgelegd door de CoronaMelder-app.
Naast bluetooth heeft de CoronMelder-app ook het GPS-signaal van je telefoon nodig. Dit wordt niet gebruikt om je locatie te traceren, maar om de besmettingen in kaart te brengen. Dit laatste helpt weer bij het identificeren van mogelijke brandhaarden en zo het COVID-19 virus te bestrijden.