Corona app Qatar lekte medische gegevens

News
donderdag, 28 mei 2020 om 8:30
corona appf1590646053
In Nederland wordt er nog volop gewerkt aan een app om de verspreiding het coronavirus te tracken. In andere landen is die app er al even en soms zelfs verplicht. Een van die landen is Qatar, maar in de app van dat land zat een flink lek. Amnesty ontdekte na onderzoek dat de corona app medische gegevens lekte.
In Qatar is al een tijdje een app in gebruik die de verspreiding van het coronavirus in kaart moet brengen. De inwoners van dat land moeten de app verplicht op hun telefoon hebben staan en deze gebruiken. Als ze deze app niet gebruiken riskeren ze een boete van 50000 euro en een celstraf van maximaal drie jaar. Mensenrechtenorganisatie Amnesty International is tijdens een onderzoek aan de slag gegaan met de app en ontdekte dat er een flink lek in zat. Als gebruikers de app voor het eerst gebruiken moet er namelijk een BSN-nummer ingevoerd worden om een QR-code te krijgen.
Als daar een willekeurig nummer ingevuld wordt, kan iemand toegang krijgen tot de medische gegevens van een ander. Door dit te doen kon de mensenrechtenorganisatie privégegevens van mensen inzien en of diegene besmet was met het virus. Daarbij kon via de app vervolgens opgevraagd worden of iemand in isolatie zat en eventueel in het ziekenhuis lag.
Amnesty heeft het lek direct doorgegeven aan de Qatarese overheden en die loste het lek razendsnel op. Een dag later was het volgens Amnesty niet meer mogelijk om namen en locaties op te vragen. Daarnaast is er afgelopen zondag een extra beveiliging toegevoegd aan de app.

Waarschuwing voor andere landen

Ondanks het snelle handelen van Qatar wil Amnesty andere landen waarschuwen voor dergelijke incidenten. De organisatie is bezorgd over de bouw van de corona apps en vraagt zich af in welke mate er aan privacy wordt gedacht. In een persverklaring worden landen zoals Frankrijk, Australië en Nederland bij naam genoemd als landen die gehaast bezig zijn met apps (of al apps hebben) die nog niet bewezen hebben te werken. Tijdens een appathon in Nederland was een van de redenen dat er niet direct een app gekozen werd de privacy van gebruikers.
Of de app in Qatar ervoor gezorgd heeft dat er daadwerkelijk gegevens in verkeerde handen gevallen zijn, is onbekend. De app is ruim een miljoen keer gedownload uit de Google Play Store, dus potentieel ligt er een zee van privé gegevens op straat.

Populair Nieuws

Laatste Reacties