‘Consument heeft minder geld over voor smartphone’

News
vrijdag, 03 maart 2023 om 15:30
Het ging tegen het einde van 2022 niet al te goed met de smartphone markt. Vrijwel elke fabrikant zag een daling in het aantal verkochte exemplaren. Ook het geld dat consumenten uitgeven aan een smartphone lijkt minder te worden.
Onderzoeksbureau IDC verwacht dat consumenten in het komenden jaar minder gaan uitgeven aan smartphones. Het gemiddelde bedrag dat mensen uitgaven aan een nieuwe telefoon was sinds 2019 juist hard aan het stijgen, en stond in 2022 op 415 dollar. Naar verwachting gaat dat de komende jaren zakken naar 376 dollar.
Hoewel smartphones juist duurder worden, is de vraag naar telefoons een stuk minder. De markt is grotendeels verzadigd en er zijn natuurlijk ook consumenten die eerst duurdere modellen kochten, die de prijs daarvan nu te hoog vinden worden. Fabrikanten zijn “voorzichtig” over 2032 en al met al denkt IDC dat de smartphonemarkt pas ergens in de loop van volgend jaar een beetje gaat herstellen.

Wel groei bij foldable smartphones

Hoewel de smartphonemarkt dus in zwaar weer zit, zijn foldables juist aan het groeien. Deze technologie is nog relatief nieuw en de concurrentie op het gebied van foldables begint langzaam toe te nemen. IDC verwacht dat er dit jaar 50 procent meer foldables worden verkocht dan vorig jaar.
Desondanks zijn er nog veel fabrikanten die nog geen foldables op de markt hebben. Apple is daar een groot voorbeeld van. Naar verluidt onderzoekt het bedrijf wel mogelijkheden, maar duurt het nog een paar jaar voordat daar een product uit komt.