2022 was een dramatisch jaar voor smartphones

News
vrijdag, 27 januari 2023 om 13:00
samsung galaxy z flip 4f1660232489
Elk jaar komen er weer stapels aan nieuwe smartphones uit en bijna elk jaar zien fabrikanten ook een groei in het aantal verkopen. 2022 blijkt alleen een dramatisch jaar voor smartphones te zijn geweest.
Het is geen geheim dat de koopkracht van veel mensen wereldwijd achteruit is gegaan. De prijzen van energie en dagelijkse boodschappen steeg al hard, maar daar is nog meer vaart achter gezet sinds de inval van Oekraïne.
Nieuwe smartphones zijn vaak een goede graadmeter van hoeveel geld mensen hebben te besteden. Is er veel geld over, dan schaffen mensen al snel het nieuwste vlaggenschip aan. Is dan niet het geval, dan houdt de oude smartphone het nog wel een jaartje uit.
Het was al eerder in 2022 duidelijk dat het niet goed ging met het aantal verkochte smartphones, maar de meest recente cijfers zijn wel heel dramatisch. Dat meldt de IDC. Uit de cijfers blijkt namelijk dat tijdens het laatste kwartaal wereldwijd de grote daling ooit is gemeten. Het was zelfs zo erg dat er in het vierde kwartaal minder smartphones werden verkocht dan in Q3, terwijl de laatste periode van het jaar normaal een piek vormt door de feestdagen.

Enorme daling voor smartphones

Het aantal verkochte smartphones van 2021 op 2022 is gedaald met 11,3 procent, terwijl er in het laatste kwartaal zelfs een daling te zien was van 18,3 procent. Met in totaal 1,21 miljard verscheepte exemplaren is 2022 het slechtste jaar voor smartphones sinds 2013.
Door het dramatische laatste kwartaal van 2022 moet ook de vooruitzichten op 2023 worden bijgesteld. Analisten verwachten namelijk een kleine stijging van 2,8 procent dit jaar, maar mogelijk moet die prognose nu worden verlaagd.

Populair Nieuws