Buitenlandse “Game Mania” lijkt problemen te hebben

News
woensdag, 10 april 2024 om 11:30
Het gaat momenteel niet goed met de game-industrie, wat vooral te zien is aan een groot aantal ontslagen bij uitgevers. Maar het lijkt erop dat de problemen zich niet beperken tot de makers van games. Zo hebben medewerkers van GAME, een soort Britste Game Mania, vervelend nieuws gekregen.
Er gaan namelijk mogelijk ontslagen vallen bij de winkel. Medewerkers zouden te horen hebben gekregen dat een aantal van hen boventallig verklaard kan worden. De meeste medewerkers die wel blijven, krijgen een nulurencontract, waarbij GAME niet verplicht is om ze werk te geven, zo vertellen ze aan Eurogamer.
Deze zet van GAME is niet onverwacht, zo vertellen de medewerkers. Het is een trend die in de hele gameverkoop branche verwacht wordt. Het is momenteel niet duidelijk hoeveel medewerkers getroffen worden door de beleidswijziging.
Wat precies de reden is dat GAME deze verandering doorvoert, is ook niet bekend. Zoals gezegd is de bredere game-industrie in de problemen en verkopers merken daar ongetwijfeld ook iets van. Aan de andere kant is het geen nieuwe trend dat game-winkels het niet altijd heel goed gaat met game-winkels en andere fysieke winkels.

Game Mania sluit een filiaal

Zo werd onlangs bekend dat er een Game Mania gaat sluiten, nota bene in een drukke straat in Amsterdam. Dat lijkt vooral te maken te hebben met het koopgedrag van klanten: er wordt steeds meer online besteld en digitale aankopen van games winnen ook veel terrein. GAME is ook al over aan het gaan van eigen filialen, naar een eigen hoekje in andere winkels.
Ook interessant is dat onderzoek laat zien dat steeds minder mensen daadwerkelijk nieuwe games spelen. Veel spelers besteden het meeste deel van hun tijd aan vertrouwde titels, die vaak live-service zijn. Daar heeft een fysieke game-winkel natuurlijk ook weinig aan wat betreft klandizie: voor live-service games hoef je meestal niet naar de winkel.

Poll