Bruce Willis lijdt aan dementie

News
vrijdag, 17 februari 2023 om 11:30
Het gaat niet goed met Bruce Willis. Iets minder dan een jaar geleden maakte zijn familie bekend dat hij afasie heeft. Nu is zijn ziekte verder gevorderd en is duidelijk dat het gaat om een vorm van dementie.
Bruce Willis, bekend van onder meer Die Hard en The Sixth Sense, is sinds vorig jaar met pensioen. Acteren is voor hem namelijk onmogelijk geworden door afasie, een ziekte die het slachtoffer berooft van de capaciteit om te kunnen communiceren. Maar Willis heeft nu de specifiekere diagnose van frontotemporale dementie (FTD), zo laat zijn familie weten in een statement.
Willis’ familie omschrijft FTD als een “wrede ziekte waar velen nog nooit van hebben gehoord”. Het is de meest voorkomende vorm van dementie bij mensen onder de 60. Alleen de ziekte van Alzheimer komt vaker voor bij mensen tussen de 40 en 60. Het kan jaren duren om de diagnose FTD vast te stellen.
Vroege symptomen zijn bijvoorbeeld een verandering in het gedrag en taalvaardigheid. Geheugenproblemen, typerend voor veel vormen van dementie, komen pas later. Dat de diagnose zo moeilijk is, betekent dat er waarschijnlijk veel meer mensen aan lijden dan men weet.

Dementie Bruce Willis onbehandelbaar

FTD is momenteel onbehandelbaar en de familie van Willis hoopt daarom dat de diagnose kan leiden tot meer aandacht voor en onderzoek naar de ziekte. Ze zijn ervan overtuigd dat Willis zelf zijn bekendheid nu zou gebruiken om aandacht te vragen voor FTD. Helaas is hij er te slecht aan toe om dat daadwerkelijk te doen.