Breaking Bad-ster krijgt geen cent meer van Netflix

News
woensdag, 06 september 2023 om 15:30
breaking badf1584446370
Breaking Bad eindigde al bijna 10 jaar geleden, maar de serie is nog altijd geliefd. Op Netflix wordt hij bijvoorbeeld nog altijd veel bekeken. Maar Aaron Paul, die Jesse Pinkman speelde in de serie, ziet daar niets van terug.
Hollywood staat momenteel op zijn kop door stakingen van schrijvers en acteurs. Beide groepen hebben meerdere redenen om te staken, maar geld is één van de belangrijkste kwesties. Een belangrijke bron van inkomsten valt namelijk weg door streamingdiensten.
Wanneer een serie wordt herhaald of wordt verkocht op DVD of blu-ray krijgen acteurs daar normaal gesproken namelijk nog geld voor, in de vorm van zogenaamde residuals. Maar streamingdiensten betalen weinig tot geen residuals. Zo heeft Aaron Paul nog geen cent gekregen van Netflix voor Breaking Bad, ondanks dat de serie onlangs weer trending was en veel werd bekeken, zo vertelt hij aan Entertainment Tonight Canada.
Pauls tegenspeler Bryan Cranston benadrukt het belang van residuals. Paul en Cranston hebben ze misschien niet bijzonder hard nodig, maar voor veel acteurs die net beginnen in de industrie is het een belangrijke bron van inkomsten en soms de manier waarop ze rondkomen. Maar nu steeds minder series op traditionele tv worden gekeken en er minder fysieke media wordt verkocht, vallen residuals in veel gevallen bijna helemaal weg.

Ook AI belangrijke reden voor staking

Naast de geldkwestie is het gebruik van kunstmatige intelligentie een grote zorg voor zowel schrijvers als acteurs. Beide beroepsgroepen krijgen geen enkele garantie dat ze niet vervangen worden door AI. Acteurs die een klein rolletje te pakken hebben worden vaak zelfs al ingescand, zodat studio’s een digitale kopie kunnen gebruiken zonder de acteur daar later nog voor te betalen.