Brazilië zegt mogelijk ook vaarwel tegen huidige iPhones

News
woensdag, 29 juni 2022 om 16:45
applef1631607554
De Europese Commissie heeft besloten om vanaf 2024 geen smartphones zonder USB-C-aansluiting toe te staan op de markt. Daarmee zegt de EU vaarwel tegen de huidige iPhones en mogelijk gaat Brazilië hetzelfde doen.
Er werd al lang over gediscussieerd, maar de Europese Commissie heeft eerder deze maand besloten om een nieuwe wet aan te nemen. Door de wet is het vanaf 2024 niet meer toegestaan om smartphones te verkopen op de Europese markt, zonder een USB-C-aansluiting om het apparaat mee op te laden. Datzelfde geldt voor tablet, camera's en andere kleine tot middelgrote toestellen.
Apple is niet blij met de nieuwe wet, omdat de Amerikaanse fabrikant als één van de weinige smartphonemakers geen USB-C-aansluiting gebruikt, maar Lightning. Het slechte nieuws wordt voor Apple mogelijk nog erger, want Brazilië gaat mogelijk eenzelfde wet maken.
Dat blijkt uit een voorstel Anatel, de telecom regulator van Brazilië. In het voorstel wordt de nieuwe wet van de Europese Commissie genoemd als voorbeeld om te volgen. Anatel wil een soortgelijke aanpak gebruiken voor regulering het Brazilië.

Waar is de nieuwe wet goed voor?

Met de nieuwe wet van de Europese Commissie en mogelijk ook van Brazilië, moet er een flinke vermindering komen in het aantal e-waste. Momenteel zitten er bij veel apparaten nog opladers en vaak ook nog eens met verschillende aansluitingen. Daardoor hebben veel mensen een hele berg aan kabels thuis liggen, die ze niet gebruiken.
Met de nieuwe wet kunnen consumenten voor hun apparaten steeds dezelfde oplader gebruiken. Ook zal de wet verplichten dat consumenten de keuze krijgen of ze wel of geen oplader bij hun nieuwe apparaat willen krijgen. Op die manier zal het aantal geproduceerde opladers en kabels flink af moeten nemen, waardoor er jaarlijks veel minder e-waste zal zijn, wat weer een positief effect heeft op het milieu.