Bowser veroordeeld tot 3 jaar celstraf

News
vrijdag, 11 februari 2022 om 13:00
nswitch supermario3dworldandbowsersfury 37f1611668476
Gary Bowser, de leider van een hackerscollectief, is veroordeeld tot ruim drie jaar celstraf, veertig maanden om precies te zijn. Bowser was het publieke gezicht van Xecuter, een groep die verschillende consoles hackte of anderszins aanpaste en deze verkocht.
Naar schatting is Bowser medeverantwoordelijk voor meer dan 65 miljoen dollar aan verlies van game bedrijven. Dat meldt het Amerikaanse Departement van Justitie. Het gaat daarbij om grote bedrijven, maar ook om kleinere studio’s en andere creatievelingen die inkomsten mislopen wanneer games illegaal verspreid worden.
Bowser was het gezicht van Xecuter. Dit wereldwijde hackerscollectief maakte software en hardware om veiligheidsmaatregelen van consoles te omzeilen. Zo konden games gespeeld worden die illegaal waren verkregen. Het collectief werkte snel en zorgde daarmee ook dat de moeite die bedrijven staken in het beveiligen van hun consoles vaak verspild was.
Xecuter hield zich bezig met verschillende systemen. In de afgelopen jaren werden onder andere de Nintendo Switch, Nintendo 3DS, NES Classic, PlayStation Classic en Xbox gehackt. Nintendo is goed vertegenwoordigd in dat rijtje van gehackte systemen en het bedrijf heeft dan ook al geregeld aanklachten gedaan aan het adres van Bowser. Ook moet Bowser al de nodige schadevergoedingen betalen.

Schade door hackers gaat verder dan geld

Volgens een slachtoffer dat gehoord is in de rechtszaak tegen Bowser, gaan de gevolgen van het hacken van consoles verder dan allen maar financieel verlies. De negatieve gevolgen van hacken zouden zich snel over de industrie verspreiden. Dat zorgt minstens voor ‘minder reden om iets te maken en een minder levendige game scene’.