'Blizzard games uit China gehaald nadat Bobby Kotick zich bedreigd voelde'

News
donderdag, 30 maart 2023 om 11:30
world of warcraft bfaf1584460406
Sinds januari kunnen spelers in China niet meer de games van Blizzard spelen. Naar verluidt komt dat na overleg met NetEase, waarbij CEO Bobby Kotick zich ‘bedreigd’ voelde.
Het is voor een buitenlands bedrijf niet toegestaan om zomaar producten om de Chinese markt uit te brengen. Daarvoor hebben bedrijven een partner in China nodig. Op het gebied van games is NetEase de grootste speler. De uitgever zorgt er bijvoorbeeld voor dat Nintendo Switch in China wordt verkocht en het was ook sinds 2008 de partner voor Blizzard.
In januari is de samenwerking tussen Activision Blizzard en NetEase ten einde gekomen, waardoor spelers in China plotseling geen toegang meer hebben tot onder andere World of Warcraft, Overwatch, Diablo 3 en Starcraft II. De twee partijen zouden het niet met elkaar eens zijn over de voorwaarden voor een nieuwe samenwerking.
Volgens bronnen van The New York Times zit er nu alleen een andere reden achter. CEO Bobby Kotick zou zich namelijk bedreigd voelen door William Ding, de CEO van NetEase, na een video call in oktober.

Wat is er tijdens de call gebeurd?

Tijdens de call werd een verlenging voor de licentie besproken en werden er tolken gebruikt. De top van Activision Blizzard heeft tijdens het gesprek begrepen dat NetEase de Chinese overheid ervan zou overtuigen om de overname van Activision Blizzard te blokkeren of door te laten gaan, afhankelijk van de uitkomst van de onderhandelingen.
Volgens andere bronnen was het nooit de intentie van NetEase om Activision Blizzard te bedreigen. Het zou simpelweg een misverstand zijn geweest. Een woordvoerder van NetEase zegt dat Ding nooit bedreigingen heeft gebruikt en dat het juist Activision Blizzard is dat ‘bedrijven en regulatoren wereldwijd blijft lastigvallen en uitdagen’.

Populair Nieuws