Bijna alle Blizzard games gaan vanaf vandaag offline in China

News
dinsdag, 24 januari 2023 om 13:00
world of warcraft bfaf1584460406
Spelers in China die zich het afgelopen decennium hebben vermaakt met World of Warcraft of andere games van Blizzard, moeten nu afscheid nemen van hun account. Bijna alle Blizzard games gaan namelijk offline in het land vanaf vandaag.
In China gelden er strenge regels met wat er allemaal uitgegeven mag worden in het land. Daarom moeten internationale partijen vaak een samenwerking aangaan met een lokale partij, die vervolgens het product of dienst kan aanbieden in China. Zo mag de Nintendo Switch sinds 2019 worden verkocht in China door een samenwerking met Tencent.
Ook Blizzard had een lange tijd een deal gesloten met een Chinese partner. Al 14 jaar lang brengt NetEase namelijk de games uit voor de Amerikaanse uitgever en ontwikkelaar in China, maar daar komt nu een einde aan. Vanaf vandaag gaan vrijwel alle Blizzard games offline, op Diablo Immortal na. Voor die game is namelijk een aparte deal gesloten met NetEase.
Het einde van de samenwerking betekent dat spelers die al jarenlang actief waren in de games van Blizzard, nu ineens afscheid moeten nemen van hun account. Met name voor spelers van World of Warcraft valt de sluiting zwaar, aangezien sommigen 14 jaar van hun leven in de game hebben geïnvesteerd.

Waarom gaan de Blizzard games offline?

De samenwerking tussen NetEase en Blizzard wordt stopgezet, doordat de uitgever op zoek is naar een andere partner om de titels uit te geven in China. Blizzard heeft nog wel een aangeboden om de deal met zes maanden te verlengen, zodat spelers hun accounts veilig konden stellen. Dat aanbod is afgeslagen door NetEase, zo vertelt Blizzard in een post op Weibo.
NetEase op haar beurt stelt dat Blizzard juist onverantwoord handelt. Volgens het Chinese bedrijf is het zeer opmerkelijk dat de uitgever de deal wil verlengen, terwijl het ondertussen zoekt naar een andere partner. Ondertussen is bij NetEase een enorm standbeeld van de iconische bijl Gorehowl afgebroken bij het bedrijf.