Blizzard-baas verwacht meer vrijheid bij Microsoft

News
dinsdag, 07 november 2023 om 14:00
activision blizzard hqf1627465674
Blizzard">Activision Blizzard is onlangs na een lang goedkeuringsproces overgenomen door Microsoft. Zo’n verandering kan negatieve gevolgen hebben, maar Blizzard-baas Mike Ybarra is optimistisch. Hij vertelt Bloomberg dat de studio waarschijnlijk weer meer gaat lijken op het oude onafhankelijke Blizzard.
Kort na de overname door Microsoft, zijn de grote studio’s van Activision Blizzard bezocht door Phil Spencer. Na die ontmoeting is Blizzard-baas Mike Ybarra erg optimistisch over de toekomst van de studio, omdat Spencer gezegd zou hebben dat hij wil dat het oude Blizzard, van voor de overname door Activision, weer terugkomt. Ybarra geeft aan dat dat de teams zal motiveren.
In de afgelopen jaren nam de onafhankelijkhied van Blizzard steeds verder af, met name onder druk van de controversiële Activision Blizzard-CEO Bobby Kotick. De studio moest bezuinigen en sneller games maken. Kotick zou zich ook flink hebben bemoeid met bijvoorbeeld Overwatch 2, waardoor die game juist steeds vertraagd raakte.
Onder Kotick moesten veel beslissingen steeds goedgekeurd worden door de top van het bedrijf. Maar Phil Spencer laat studio’s meestal zelf beslissingen maken. Ybarra heeft het gevoel dat als hij Spencer om toestemming zou vragen om iets te doen, hij te horen zou krijgen dat Blizzard zijn studio was. Dat heeft mogelijk ook te maken met het feit dat Blizzard onder Microsoft een veel kleiner onderdeel is van het geheel dan onder Activision en dus de financiën van het moederbedrijf niet al te erg kan schaden.

Blizzard keert mogelijk terug naar vergeten franchises

Dat er meer vrijheid in de toekomst van Blizzard ligt, betekent ook dat de studio zich niet alleen met de allergrootste franchises bezig hoeft te houden. Er blijven grote teams werken aan de belangrijkste franchises, maar Ybarra ziet ook mogelijkheden om bijvoorbeeld StarCraft terug te brengen. Hij geeft wel aan dat alleen te doen als er een team is met een visie en passie voor die game.