TikTok wederom op de vingers getikt wegens reclame

News
woensdag, 22 juni 2022 om 11:00
tiktok 5323005 1920f1600075938
De Europese Commissie en de consumentenbond zijn de laatste tijd op oorlogspad. Deze keer heeft de commissie zich gericht op het gigantische platform TikTok. Volgens de Europese Commissie heeft TikTok namelijk regels overtreden met betrekking tot reclame maken.
De regels over reclame maken zijn vrij duidelijk. Als je reclame maakt voor kinderen moet dat duidelijk zijn en als je reclame maakt voor een bedrijf hoor je dat netjes te vermelden. Toch zijn er mensen die vaak die regels overtreden.
Nu zijn er dus veel mensen op TikTok die ook reclame maken voor producten of bedrijven, maar het komt wel eens voor dat dit niet vermeld wordt. Daar moet een einde aankomen van de Europese Commissie. Die willen dat er duidelijk in beeld komt te staan wat reclame is en wat niet. Ook moet de optie voor het afzien van gepersonaliseerde advertenties net zo goed in beeld als de optie om wel gepersonaliseerde advertenties te krijgen.
Verder staat in de regels dat gebruikers geen reclame mogen maken voor alcohol of tabaksproducten. Daarboven op moeten gebruikers kunnen aangeven of reclames kinderen tot het kopen van een product zetten. Ook komt er een strengere controle op TikTok accounts met meer dan tienduizend volgers. TikTok gaat namelijk zelf die accounts controleren.
tiktokf1625132586

Waarom TikTok weer onder vuur ligt

Dat TikTok weer het doelwit is voor extra strenge regels is niet zo gek. De Nederlandse Consumentenbond en een aantal consumenten organisaties hebben namelijk weer klachten ingediend over TikTok. De Nederlandse Consumentenbond was zelfs vorig jaar al bezig met het aanvechten van TikTok op dit vlak en dat is ze nu dan ook gelukt.
Cateautje Hijmans van den Bergh, bestuurslid bij de Nederlandse Autoriteit Consument & Markt (ACM) geeft aan blij te zijn met de toezegging van TikTok met het aanpassen van hun advertentie opties. Het ACM en andere consumenten beschermingsbonden in Europa gaan TikTok goed in de gaten houden zo dat ze hun toezeggingen ook na komen.

Populair Nieuws