‘Apple zet drastische stap met App Store’

News
woensdag, 14 december 2022 om 11:00
applef1623141517
Apple staat maar één manier toe om apps te installeren op een iPhone of iPad. Het moet via de App Store, om beveiligingsredenen. Maar naar verluidt is Apple dat nu aan het veranderen.
Volgens Bloomberg is Apple druk bezig om het mogelijk te maken om Apps te installeren via andere wegen dan de App Store. Apple heeft nooit opengestaan voor een dergelijke mogelijkheid, maar is nu overstag omdat het bedrijf zich moet houden aan nieuwe EU regels over concurrentie op digitale markten. Intern zou de verandering dan ook niet van harte gaan.
De tegenzin bij Apple zit hem niet alleen in de externe dwang die deze verandering heeft veroorzaakt. Er is ook onvrede bij het team dat nu de opdracht heeft om het Apple-ecosysteem open te gooien, dat nu niet meer aan ander werk toekomt. Apple zou al vanaf iOS 17, volgend jaar dus, willen dat externe app stores op haar platformen werken.

App Store vraagt veel geld van ontwikkelaars

Hoewel Apple altijd heeft volgehouden dat het voor de gebruiker veiliger is om alleen door Apple goedgekeurde apps te kunnen downloaden, ligt de App Store geregeld onder vuur. Bij elke aankoop in de Store gaat namelijk 30 procent commissie naar Apple, waardoor er voor de ontwikkelaar niet altijd veel winst overblijft. Dat heeft bijvoorbeeld voor een breuk tussen Apple en Fortnite-maker Epic Games gezorgd.
Door ook Apps van buiten de App Store op iPhones en iPads toe te laten zou dit probleem in theorie opgelost moeten zijn. Apple zou alleen overwegen om ook van Apps buiten de App Store een veiligheidsverificatie door Apple te verlangen. Dat zou mogelijke betekenen dat ontwikkelaars nog steeds extra moeten betalen om een App op een iPhone of iPad te krijgen.