Apple wil onafhankelijk worden van Azië voor iPhones en MacBooks

News
woensdag, 16 november 2022 om 17:00
20220920 iphone 14 pro 1f1672759713
Apple maakt jaarlijks enorm veel elektronische producten, met iPhones en MacBooks als populairste producten, die allemaal chips nodig hebben. Daarvoor moet het Amerikaanse bedrijf een beroep doen op Azië, maar vanaf 2024 wil Apple onafhankelijk worden.
Het is sinds de coronacrisis erg duidelijk geworden hoe afhankelijk we tegenwoordig zijn van semi-conductor chips. De chips zitten in vrijwel elk elektronisch product, van gaming consoles en smartphones tot aan auto’s. Voor zo’n belangrijk product zijn we alleen wel afhankelijk van een klein gedeelte in de wereld.
Volgens Tim Cook wordt zelfs 60 procent van de processors die Apple nodig heeft voor onder andere de iPhones en MacBooks gemaakt in Taiwan. De toekomst van de regio is bovendien onzeker. China dreigt namelijk steeds meer met een invasie van Taiwan, omdat de regering het eiland als onderdeel ziet van de Volksrepubliek China.
Apple is daarom van plan om minder afhankelijk te worden van Azië. Dat heeft Cook gezegd tegen Bloomberg. Om dat te bewerkstelligen wil de fabrikant vanaf 2024 chips gebruiken die in de Verenigde Staten worden geproduceerd. Het gaat dan waarschijnlijk om de TSMC-fabriek die momenteel in Phoenix wordt gebouwd. Maar The Wall Street Journal meldt dat Apple mogelijk ook een eigen fabriek wil bouwen.

Meer nieuwe chipfabrieken

Apple is niet het enige bedrijf dat nadenkt om minder afhankelijk te worden van Taiwan. Zo zou Sony vorig jaar gesprekken hebben gevoerd met TSMC om een fabriek te bouwen in Japan. Sony heeft de laatste jaren erg veel last gehad door het tekort aan semi-conductor chips, wat duidelijk is doordat er nog steeds geen PlayStation 5 consoles normaal in de winkel te koop zijn.

Populair Nieuws