'Apple wil hulp van concurrent Google met AI op iPhone'

News
maandag, 18 maart 2024 om 11:30
iphone 15 pro max 2f1696190995
Apple heeft recent aangekondigd dat de iPhone en andere Apple-producten dit jaar AI-features gaan krijgen. Daarvoor wil de techgigant naar verluidt de hulp inschakelen van concurrent Google.
AI is hot momenteel en geen enkel techbedrijf lijkt om de nieuwe mogelijkheden heen te kunnen. Zo heeft zelfs Tim Cook beloofd dat Apple, het bedrijf dat vrijwel als enige niet veel te maken wil hebben met kunstmatige technologie, ‘veel tijd en moeite’ heeft gestoken in het ontwikkelen van AI-features en dat die ‘later dit jaar’ geïntroduceerd zullen worden.
Volgens Bloomberg zullen die features alleen niet allemaal draaien op AI-modellen van Apple zelf. De publicatie meldt namelijk dat Apple in gesprek is met concurrent Google om nieuwe features te laten draaien op Gemini, het recent geïntroduceerde model van de techgigant.
Features die draaien op on-device generative AI zullen draaien op het model van Apple, terwijl cloud-based features als het genereren van tekst of afbeeldingen draaien op een third-party model. Voor dat laatste zou Apple niet alleen Google op het oog hebben, maar ook ChatGPT van OpenAI.

Problemen bij Google met AI

Dat Apple Google benaderd zou hebben om gebruik te maken van Gemini is wel vrij opvallend. Niet alleen omdat de twee techgiganten directe concurrenten van elkaar zijn op het gebied van smartphones en andere techproducten, maar ook omdat de lancering van Gemini niet helemaal soepel is verlopen.
Het model kan bijvoorbeeld afbeeldingen genereren, maar daarin werd diversiteit geforceerd, wat voor gênante resultaten zorgde. CEO Sundar Pichai noemde het zelfs ‘een blunder’ en heeft de mogelijkheid om afbeeldingen te genereren met Gemini op pauze gezet.