Google CEO noemt blunder met nieuw AI-programma 'onacceptabel'

News
vrijdag, 01 maart 2024 om 7:00
google geminif1709215651
Google heeft deze maand het nieuwe AI-programma Gemini gelanceerd om afbeeldingen te genereren. Het programma heeft alleen nogal wat blunders gemaakt, die de CEO van het bedrijf ‘compleet onacceptabel’ noemt.
Sinds de explosie in populariteit van AI, zijn er verschillende programma’s verschenen om afbeeldingen te genereren op basis van een text prompt. Ook Google valt daar nu onder, met de lancering van Gemini eerder deze maand.
Maar er verscheen al snel kritiek op het nieuwe AI-programma. Google heeft namelijk achter de schermen een regel toegevoegd om afbeeldingen meer racially diverse te maken. Zo doken er afbeeldingen op van Nazi-soldaten met een ‘divers uiterlijk’, evenals niet-witte Founding Fathers van de Verenigde Staten en zelfs de oprichters van Google werden niet goed afgebeeld.
Na de ophef besloot Google meteen de mogelijkheid van Gemini om afbeeldingen te generen te pauzeren, om de problemen eerst op te lossen. Nu blijkt Sundar Pichai, de CEO van Google, allesbehalve blij te zijn volgens een interne memo die in handen is van The Verge.

“Ik wil het hebben over de recente problemen met problematische reacties op tekst en afbeeldingen in de Gemini-app. Ik weet dat sommige antwoorden onze gebruikers hebben beledigd en vooringenomenheid hebben getoond - om duidelijk te zijn, dat is volledig onacceptabel en we hebben het verkeerd aangepakt.”

Verbeteringen voor Gemini

Volgens Pichai wordt er momenteel hard gewerkt om de problemen voor het AI-model op te lossen. Er zouden nu al ‘substantiële verbeteringen’ te zien zijn, maar de CEO benadrukt ook dat geen enkel AI-programma perfect is. Google gaat wel goed bestuderen wat er precies fout is gegaan, om ervoor te zorgen dat het over de gehele lengte van het model wordt gefixt.