‘Apple werkt aan eigen Google-concurrent’

News
maandag, 02 oktober 2023 om 18:00
apple 132960
Hoewel er alternatieven zijn, gebruikt vrijwel iedereen Google om iets te vinden op het internet. Ook op Apple-apparaten is Google nog de standaard, terwijl Apple in de meeste andere gevallen eigen diensten aanbiedt. Maar naar verluidt is Apple wel bezig met een eigen zoekmachine.
Volgens Bloomberg is Apple druk bezig om haar eigen zoektechnologie uit te laten groeien tot een zoekmachine. Momenteel kun je al een kleinschalige zoekmachine vinden in de Spotlight-functie op iPhones, iPads en Macs. Deze zoekt alleen naar bijvoorbeeld bestanden op het apparaat, maar Apple wil Pegasus, zoals de zoekmachine intern heet, verder uitbreiden.
De eerste stap zou zijn om hem te gaan gebruiken in de App Store. Maar op den duur staat er Apple weinig in de weg om van Pegasus een zoekmachine te maken die kan concurreren met Google. De ontwikkeling van Pegasus wordt bijvoorbeeld geleid door John Giannandrea, die eerder bij Google werkte.
Ook zijn er de afgelopen jaren allerlei overnames gedaan op het gebeid van zoekmachines. Zo is het bedrijf Laserlike, dat een AI-zoekmachine maakt, overgenomen door Apple. Op het gebied van advertenties in de zoekresultaten heeft Apple ook al een team dat dat kan realiseren.

Apple zoekmachine komt nog niet al te snel

Volgens Bloomberg betekent dit niet dat gebruikers binnenkort een zoekmachine van Apple hoeven te verwachten. Zolang Google beter is, heeft Apple geen reden om over te gaan op een eigen zoekmachine: Google betaalt miljarden om de standaard te zijn op Apple-apparaten. Maar aangezien Apple graag zoveel mogelijk apps en tegenwoordig ook hardware zelf maakt, is het zeker niet uitgesloten dat het bedrijf op den duur een eigen Google wil maken.