iPhone 15 (Pro Max) Review - Nieuwe snufjes en USB-C

Review
maandag, 02 oktober 2023 om 10:30
iphone 15 1f1696191639
Apple heeft zoals elk jaar een reeks nieuwe iPhones uitgebracht. Dit keer is het de beurt aan de 15e generatie toestellen, de iPhone 15, 15 Plus, Pro en Pro Max. In deze iPhone 15 (Pro Max) Review nemen wij de instapper en de ultieme versie van het toestel onder de loep. Het is een wereld van verschil in alle opzichten.
Elk jaar worden de instapmodellen van Apple overschaduwd door hun uitgebreidere varianten, de Pro en Pro Max toestellen. Dat is bij deze generatie, de iPhone 15 serie, niet anders. De Pro en Pro Max toestellen zijn de paradepaardjes met de meeste toeters en bellen erop.
Je hebt al een iPhone 15 voor 969 euro (128 GB) en als je de Pro Max versie wil met alles erop en eraan betaal je 1479 euro voor het instapmodel (oplopend tot bijna 2000 euro voor de 1 terabyte-variant). Maar is de Pro Max de versie die je dit jaar moet hebben of kun je een jaartje met de instappers doorbrengen?

Inhaalrace

Er is namelijk iets opvallends aan de hand dit jaar. De ‘standaard’-varianten van de iPhone 15 serie lijken aan een inhaalrace bezig te zijn. Ze hebben onder andere meer kracht, een groter scherm, een betere accu en een betere camera.
De iPhone 15 en zijn grote broer, de Plus, zijn dit jaar voorzien van een aantal snufjes die Apple afgelopen jaar in de iPhone 14 Pro en Pro Max introduceerde. Zo hoef je voor Dynamic Island dit jaar niet meer de Pro-modellen te kopen en datzelfde geldt als je een 48 Megapixel camera wil hebben.
De verschillen tussen de modellen zijn dit keer een stuk kleiner, maar nog steeds aanwezig. De chipset van de standaard iPhone 15 (en de Plus) zijn namelijk ook een generatie omhoog gegaan. Deze zijn nu voorzien van de A16 Bionic-chip, die vorig jaar al te vinden was in de iPhone 14 Pro-lijn.
iphone 15 4f1696191028
iphone 15 pro max 2f1696190995

Een chiquer, maar bekend jasje

Wat ook meteen opvalt aan de iPhone 15-generatie is dat Apple afscheid genomen heeft van de felle kleuren. De iPhone 15 en de Plus komen in de pastelkleuren roze, geel, groen, blauw en in het zwart. Het is chiquer en een oogt stuk minder als duur speelgoed dan de vorige serie. Omdat Apple het glas aan de achterkant mat heeft gemaakt, zijn de kleuren veel lichter. Zo zit het blauw veel dichter tegen het wit en voelt de gele variant meer aan als gebroken wit.
De Pro-modellen zijn daarentegen in het blauw, wit, zwart en grijs. Deze kleuren zijn wat donkerder omdat het glas niet doorkleurt, maar getextureerd is. Dit voelt in combinatie met de titanium rand net even wat luxer aan. De randen van de smartphones zijn dit keer iets ronder qua afwerking, waardoor de nieuwe toestellen net even lekkerder in de hand liggen. Vooral bij de grotere iPhone 15 Pro Max is dat fijn, want de telefoon is nog steeds flink.
iphone 15 3f1696190922
iphone 15 pro max 1f1696190945

Dynamic Island 2023

Bij de iPhone 15 en de Plus zitten alle bekende knoppen, speakers en de rest nog steeds op hun vertrouwde plek. Bij de iPhone 15 Pro en iPhone Pro Max is er alleen een ingreep gedaan: de regelaar die ooit alleen voor het aan- en uitzetten van het geluid zorgde, is vervangen door de ‘Action-button’.
Het is het Dynamic Island van 2023, want dit nieuwe snufje is een toets die je geheel naar wens aan kunt passen. Je start er snel een app mee op, stuurt een aangepast commando aan zoals een timer, vertaalt razendsnel iets of doet iets anders wat je ingesteld hebt. Het is dus een soort macrotoets die je op de duurdere toetsenborden aantreft. Dit keer is de nieuwe optie alleen niet afhankelijk van de app ontwikkelaars, maar wordt deze alleen beperkt door je eigen creativiteit.
iphone 15 2f1696190990

Met twee maten meten

Als je verder gaat kijken naar de uiterlijke kenmerken van de iPhones, merk je dat Apple ook dit jaar gekozen heeft voor twee beeldschermformaten: 6,1 inch voor de iPhone 15 en de Pro en 6,7 inch voor de Plus en de iPhone Pro Max. Alle toestellen zijn voorzien van een Super Retina XDR Display, maar de Pro en Pro Max hebben daarbij ProMotion en de optie voor een Always On-display.
De schermen van de instapmodellen zijn een stuk helderder, maar niet voorzien van 120 Hz verversingssnelheid. Ook zijn ze nog niet zo helder als de Pro-modellen, maar komen ze wel dichterbij de 1550 nits. Een rare keuze van Apple, gezien de concurrent al jaren met een dergelijk scherm werkt bij de instappers. Als je nooit eerder een Pro of Pro Max in handen hebt gehad, merk je dit ongetwijfeld amper.
iphone 15 pro max 3f1696191211

Even wennen

Iets waar je ongetwijfeld wel aan zult moeten wennen is de overstap die Apple dit jaar gemaakt heeft. Alle toestellen in deze serie zijn voorzien van een USB-C aansluiting. Geen Lightning meer dus, maar de Europese standaard. Het is een prima ontwikkeling, maar zal er zeker in het begin voor zorgen dat je de verkeerde kabel in het oplaadgaatje probeert te duwen. Naast USB-C kun je nog steeds opladen, al is dat niet versneld ten opzicht van de vorige iPhone.
Een andere vooruitgang waar je aan zult moeten wennen (op de goede manier) is de processor. Die is namelijk bij alle modellen aangepakt. De iPhone 15 en Plus zijn voorzien van de A16 Bionic en zijn dus een stuk sneller. Hier komt het grootste verschil voorbij tussen de basismodellen van dit jaar en de uitgebreide versies.
De uitgebreide toestellen hebben namelijk een nieuwe chip aan boord, de A17 Pro. Deze chip is zo krachtig dat hij zelfs voor ray tracing kan zorgen tijdens het spelen van games. Een ding waar je in elk geval afscheid van mag nemen is vertragingen bij het opstarten van apps of lange verwerkingstijden van zwaardere bestanden. De chip in de iPhone 15 Pro (Max) is een soort Godzilla ten opzichte van zijn voorganger en misschien wel de grootste reden voor een overstap.
image 50407937f1696191623

Kiekjes voor gevorderden

Als je nu een iPhone 14 (of eerder) hebt en nog geen Pro versie in je handen hebt, dan is een goede reden om over te stappen op de 15 de camera. Apple heeft deze namelijk niet alleen een betere sensor gegeven, maar is ook aan de slag gegaan met de onderliggende krachtbron van de lenzen. De sensor van de iPhone 15 en 15 Plus doet nagenoeg niet onder voor die in de iPhone 14 Pro en Pro Max en er kan dit keer optisch gezoomd worden.
Belangrijker nog, de foto’s worden automatisch van diepte voorzien, waar dat van toepassing is. In veel gevallen is dat wanneer er een duidelijk onderwerp is of wanneer er personen of dieren op je foto staan. Door deze functie kunnen foto’s achteraf bewerkt worden en bijvoorbeeld omgezet worden naar een portret. Ook in de nacht is het fotograferen met de camera een stuk beter geworden, welk model je ook in handen hebt. De iPhone 15 Pro en Pro Max geven je hier nog een Telelens bovenop en de optie om tot vijf keer optisch in te zoomen. Een degelijke upgrade, maar zeker niet de reden om er 500 euro tot 1000 euro extra neer te leggen.

iPhone 15(Pro Max) Review - Tijd voor de instappers om te shinen

De Action-button is dit jaar, naast de sterk verbeterde chip, het grootste wat Apple dit jaar aangepakt heeft in de paradepaardjes. En dat is niet niks, maar of dat zoveel geld waard is, is de vraag. Voor de instapmodellen is de sprong die gemaakt is groter. Een betere chip, veel betere camera en meer. Als je niet per se meteen alle nieuwe snufjes wil hebben die Apple verzonnen heeft, is het dan ook veel verleidelijker om de instappers te kiezen dit jaar. De modellen zijn veel meer dan prima, zeker als je bedenkt dat je er tussen de 500 en 1000 euro mee bespaart en dan komend jaar de vernieuwingen waarschijnlijk krijgt.
Cijfer: 8

Populair Nieuws