FIA geeft goedkeuring voor elfde team in de Formule 1

News
maandag, 02 oktober 2023 om 18:30
gp groot brittannie start 2022f1688455190
Het lijkt erop dat de Formule 1 een stukje groter gaat worden. De FIA heeft namelijk goedkeuring gegeven aan Andretti Formula Racing om het elfde team in de sport te worden.
Michael Andretti probeert al een tijd om een team te beginnen in de Formule 1. De voormalig IndyCar- en F1-coureur is ook al sinds vorig jaar een serieuze kandidaat om de koningsklasse van de motorsport te versterken, met een aantal grote namen en de nodige financiering achter zich. Het was alleen de vraag of het nieuwe team goedkeuring zou krijgen, omdat veel teams er niet zo happig op zijn om het prijzengeld met een extra team te verdelen.
Toch heeft de FIA nu goedkeuring gegeven aan Andretti Formula Racing om het elfde team in de Formule 1 te worden. Dat heeft de organisatie bekendgemaakt in een persbericht. Andretti voldoet als enige van de nieuwe aanmeldingen aan alle strenge eisen van de Formule 1. Daar vallen ook milieudoelen onder, want de FIA, Liberty Media en teams willen van F1 een ‘net-zero sport’ maken voor 2030.

Komt er nu officieel een nieuw team bij?

Hoewel de FIA de aanvraag van Andretti Formula Racing heeft goedgekeurd, betekent dat niet dat het nieuwe team officieel aan de slag kan. De aanvraag moet namelijk ook nog de goedkeuring krijgen van de FOM (Formula One Management). Het team zal met die instantie waarschijnlijk binnenkort de commerciële besprekingen voeren.
Het plan van Andretti Formula Racing is ook niet om vanaf 2024 deel te nemen aan de Formule 1. Het opzetten van een nieuw team zal sowieso langer duren en Andretti is daarnaast van plan om in te stromen met de nieuwe reglementen van 2026. Het zal dus nog even duren voordat de F1 een elfde team erbij krijgt, als alles goed gaat voor Andretti Formula Racing.