Apple sloopt handige functie op iPhone, maar alleen in de EU

News
donderdag, 15 februari 2024 om 14:00
iphone 15 pro max 2f1696190995
Binnenkort moet Apple zich met de iPhone aan de nieuwe regels van de EU houden. Maar in de regio wordt daarom dan ook bewust een handige functie gesloopt.
Momenteel is het mogelijk op de iPhone om apps te installeren via de App Store. Daarnaast kan je ook zelf ‘apps’ maken van sites die zelf geen applicatie hebben. Met een zogeheten web app kan je daardoor snel komen op de site die je wil bezoeken en het biedt daarnaast ook nog wat andere voordelen. Zo krijg je niet te maken met de standaard layout van Safari en blijft informatie goed opgeslagen.
Maar er komt een einde aan de web apps op iPhone in de EU. Dat meldt de ontwikkelaar Mysk op X. De derde beta van iOS 17.4 is namelijk uitgebracht en daarin is de functie voor web apps nog steeds niet functioneel, net zoals dat in de eerste twee beta’s het geval is. Volgens de ontwikkelaar is het daardoor nu duidelijk dat het een bewuste keuze is geweest van Apple en geen bug.
Het is nog steeds mogelijk om web apps te maken, maar de informatie blijft niet opgeslagen op de lange termijn en hij opent in de browser, in plaats van aparte app. De web apps zijn daardoor meer een shortcut geworden. Dat is de doodsteek voor veel sites waar mensen nu web apps voor gebruiken, zoals Threads waar geen goede iOS-app voor is. Gebruikers moeten dan constant opnieuw inloggen.

Reactie op nieuwe EU-wet

Het slopen van de functie lijkt een reactie van Apple te zijn op de aankomende nieuwe wet in de EU. De Digital Markets Act zorgt er namelijk voor dat Apple iOS moet open gooien voor third parties, zodat ze bijvoorbeeld hun eigen app store kunnen openen. Eerder heeft de techgigant daarvoor al veranderingen aangekondigd, die in het verkeerde keelgat zijn geschoten van concurrenten.
Door het maken van web apps te verbieden, lijkt Apple gebruikers te forceren om alleen apps te downloaden uit de App Store of third party stores, waar het bedrijf dan ook commissie op wil verdienen. De EU heeft nog geen actie ondernomen tegen Apple, maar heeft wel duidelijk laten weten dat er boetes komen voor bedrijven die zich niet houden aan de regels van de nieuwe wet.