De EU maakt uitzondering voor Apple met nieuwe wet

News
dinsdag, 13 februari 2024 om 16:30
apple 1839363 1920f1612952324
Vanaf maart wordt de nieuwe Digital Markets Act van kracht in de EU. Maar voor een populaire app van Apple is nu een uitzondering gemaakt, evenals twee platformen van Microsoft.
Een aantal grote techbedrijven hebben tegenwoordig erg veel macht en lijken bijna onaantastbaar, waardoor het voor andere bedrijven echt moeilijk is geworden om een eerlijke kans te krijgen op de markt. De EU komt daarom in maart met de Digital Markets Act (DMA), waardoor een zestal ‘gatekeepers’, waaronder Apple, Microsoft en Google, hun platformen open moeten gooien.
De Europese Commissie heeft nu alleen een paar uitzonderingen gemaakt, zo heeft het bestuursorgaan bekendgemaakt via de officiële website. iMessage van Apple wordt namelijk niet aangewezen als een ‘core platform service’. Dat betekent dat het techbedrijf voor die app zich niet aan de regels hoeft te houden. iMessage hoeft dus niet opengesteld te worden voor andere sms-diensten.
iMessage is niet het enige waar een uitzondering voor wordt gemaakt. Ook de Edge browser en Bing Search, allebei van Microsoft, vallen buiten de regels. Advertentiediensten, waar Google bijvoorbeeld veel geld mee vangt, wordt ook niet gezien als een ‘core platform service’.

Flinke klap voor inkomsten

Dat Apple iMessage niet hoeft open te gooien, betekent niet dat het bedrijf een grote tegenstander is van de nieuwe wet. Door DMA moeten besturingssystemen, met name iOS, namelijk opengezet worden. Daardoor kunnen andere bedrijven hun eigen app store lanceren voor de iPhone.
Aangezien Apple 30 procent commissie vangt op uitgaven in de App Store, zal dat een flinke impact hebben op de inkomsten. Daarom heeft het bedrijf nieuwe voorwaarden geïntroduceerd, waardoor apps die veel gedownload worden alsnog moeten betalen, evenals een globale commissie van 17 procent voor third party app stores.
De EU heeft nog geen uitspraak gedaan over de nieuwe voorwaarden, maar hint er wel naar dat er grote boetes gegeven zullen worden voor bedrijven die zich niet aan de nieuwe wet houden.

Populair Nieuws