Apple ontwijkt boete van 308 miljoen dollar in patentzaak

News
maandag, 09 augustus 2021 om 15:00
applef1631607554
Bij Apple kunnen ze opgelucht ademhalen. Het techbedrijf hoeft toch geen boete van maar liefst 308 miljoen dollar te betalen in een rechtszaak rondom patenten met PMC.
Apple is al lange tijd verwikkeld met Personalized Media Communications in een rechtszaak over meerdere patenten. Die zijn in handen van PMC, maar volgens het bedrijf heeft Apple die in 2015 met iTunes geschonden. Het licentiebedrijf sleepte Apple voor de rechter, die initieel werd gewonnen door het techbedrijf. PMC ging alleen in hoger beroep en wist de rechter te overtuigen, die Apple een boete van 308,5 miljoen dollar oplegde - omgerekend een slordige 262 miljoen euro.
Apple was uiteraard niet blij met de boete en is vervolgens zelf in hoger beroep gegaan. De rechter in Texas heeft besloten om het Amerikaanse techbedrijf toch in het gelijk te stellen en de boete teniet te doen, dat meldt Reuters.
De reden daarvoor is dat PMC volgens de rechtbank opzettelijk haar aanvraag bij het Patent and Trademark Office heeft vertraagd. Met de vertraging kan PMC wachten totdat de technologie wordt gebruikt en het bedrijf in kwestie daarna te beschuldigingen van overtreding van een patent. Sinds juni zijn er in de Verenigde Staten alleen nieuwe regels om zulke praktijken moeilijker te maken.

Voorlopig geen boete voor Apple

De uitspraak van de rechter zorgt er dus voor dat Apple geen rooie cent aan PMC hoeft te overhandigen. Alle juridische kosten die door Apple zijn gemaakt moet het licentiebedrijf nu ook nog eens gaan betalen. De hele kwestie is alleen nog niet voorbij. De advocaat van PMC heeft gezegd dat het niet eens is met de beslissing van de rechtbank en gaat opnieuw in hoger beroep.
Apple is overigens niet het enige bedrijf waar PMC een rechtszaak tegen heeft lopen. Personalized Media Communications is ook in juridisch conflict met onder andere Amazon, Netflix en Google. Daarnaast heeft Apple ook zelf de nodige rechtszaken lopen, onder andere één tegen Epic Games.