Apple komt met unlisted apps voor de App Store

News
maandag, 31 januari 2022 om 16:30
applef1623141517
Apps die nog niet gereed zijn voor het normale publiek of de normale consument kunnen nu als unlisted worden gemarkeerd door de developer in de App Store van Apple. Deze unlisted apps kunnen alleen via een directe link bezocht worden.
Voor YouTube content creators komt een unlisted optie misschien bekend voor. Unlisted video’s op YouTube verschijnen niet openbaar op het profiel, worden niet aanbevolen tijdens het zoeken en zijn alleen te vinden via een directe link. Op de App Store komt nu een soortgelijke functie. Dat meldt Apple via een blogpost.
De unlisted apps kunnen wel via Apple Business Manager en Apple School Manager gevonden worden. Dat klinkt leuk, maar wat hebben ontwikkelaars van apps er precies aan?
Deze manier van apps sorteren kan uitstekend gebruikt worden voor bepaalde evenementen of andere momenten waarbij alleen een bepaald publiek aansprakelijk is. Wanneer er bijvoorbeeld een festival is waarbij gebruik kan worden gemaakt van een app, dan is deze unlisted optie een uitstekende mogelijkheid zijn. Zo blijft een app voor de 2022-editie van een festival daarna niet in de App Store hangen.
Ook apps die op kantoor worden gebruikt en niet geschikt zijn voor normaal publiek kunnen onder unlisted worden aangegeven.

Hoe maak ik mijn apps unlisted?

Voordat een app de unlisted-toewijzing krijgt moet hij wel goedgekeurd worden door Apple zelf. Je moet een verzoek aanvragen bij het techbedrijf. Hoe dit verzoek eruit ziet hangt af van de status van de app zelf. Als de app nog niet ingeleverd is om gereviewed te worden of al goedgekeurd is voor publieke downloads, dan hoef je alleen een request form in te vullen. Als de app al goedgekeurd is voor privé downloads op Apple Business Manager of Apple School Manager dan moet je een nieuwe app record maken in de App Store Connect. Hierna kan je de request form voltooien.
Er is de laatste tijd veel te doen geweest om de App Store. Zo ligt de digitale winkel van Apple al lange tijd flink onder vuur, maar hoeft de techgigant volgens een rechter voorlopig nog geen veranderingen door te voeren. Wel zijn er recent een hele berg aan kopieën van het populaire spel Wordle verwijderd.