Apple komt met bijzondere nieuwe audioboeken

News
donderdag, 05 januari 2023 om 17:30
apple 1839363 1920f1612952324
Vaak maakt Apple een grote aankondiging van nieuwe features, maar nu heeft het bedrijf er één heel stilletjes gelanceerd. Wellicht heeft dat te maken met een mogelijke controverse. Er zijn nu namelijk audioboeken die door een kunstmatige intelligentie worden voorgelezen.
Audioboeken zijn in de laatste jaren enorm in populariteit toegenomen. Het is een uitkomst voor wie weinig tijd heeft om zelf te lezen of te slecht ziet om te lezen. Helaas kun je er niet altijd van uitgaan dat een boek dat je interessant lijkt ook een audioboek-versie heeft.
Maar Apple komt nu met een potentiële oplossing: computerstemmen die een boek voorlezen. Die stemmen klinken gelukkig niet zoals de voorleesfunctie van Word, maar eigenlijk best natuurlijk, iets wat steeds beter mogelijk wordt met kunstmatige intelligentie. Uitgevers die hun boek beschikbaar willen stellen als audioboek kunnen dat op deze manier doen, zonder de kosten die er normaal aan verbonden zijn om het te laten inspreken.
Uitgevers die van deze dienst gebruik willen maken moeten wel zorgen dat hun boek aan bepaalde criteria voldoet. Vooralsnog kan het bijvoorbeeld alleen met Engelstalige boeken die ook te koop zijn via Apple Boeken. Apple kiest zelf een stem voor het boek, dus daar heeft de uitgever geen controle over.

Wat gebeurt er met vertellers van audioboeken?

In eerste instantie zal deze nieuwe techniek menselijke vertellers niet vervangen. Maar verschillende uitgevers laten aan The Guardian weten dat ze zich daar wel zorgen om maken. Een menselijke verteller brengt iets naar een audioboek dat een kunstmatige intelligentie waarschijnlijk nooit echt zal kunnen vervangen, maar door het hogere kostenplaatje kunnen echte vertellers mogelijk weggeconcurreerd worden.

Populair Nieuws

Laatste Reacties