‘Apple komt met belangrijke eigen chip’

News
dinsdag, 10 januari 2023 om 10:00
20220920 iphone 14 pro 6f1663700070
Apple heeft het de laatste tijd druk met het vervangen van bepaalde chips. Onderdelen die het bedrijf jarenlang bestelde bij gespecialiseerde chipfabrikanten wil het zelf gaan maken. Naar verluidt werkt de techreus nu aan een chip die van groot belang zal zijn voor veel verschillende producten.
Zonder draadloze verbindingen ben je met sommige apparaten als smartphones en tablets nergens. De chips die daarvoor nodig zijn, zijn dan ook vrij essentieel. Volgens Bloomberg is Apple bezig met een eigen chip die Wi-Fi, mobiele data én Bluetooth mogelijk maakt.
Die functies hebben de meeste Apple-apparaten natuurlijk al, maar ze gebruiken daarvoor chips van Qualcomm an Broadcom. Bovendien zitten niet al deze verbindingen normaal gesproken op dezelfde chip. Naar verluidt wil Apple eerste de chip van Broadcom (die Wi-Fi en Bluetooth combineert) vervangen, waarna het bedrijf ook een chip wil maken die de drie soorten verbinding combineert en dus ook Qualcomm grotendeels overbodig maakt.
Dit alles is niet geheel onverwacht: er zijn al langer berichten dat Apple een eigen 5G chip wil maken. Maar dat verschillende problemen maken de ontwikkelingstijd wat langer dan verwacht. De verwachting is nu dat Apple op zijn vroegst in 2024 of begin 2025 eigen chips gaat gebruiken voor de verschillende draadloze verbindingen.

Ook Mac Pro krijgt nieuwe chip

De keuze om met Wi-Fi, Bluetooth en data onafhankelijk te worden van andere bedrijven is geen grote verrassing. Ook bij Macs is bijvoorbeeld te zien dat Apple het liefst eigen chips wil gebruiken, in plaats van afhankelijk te blijven van voormalig leverancier Intel. Met de Mac Pro die als het goed is dit jaar verschijnt is de overstap naar Apple’s eigen Apple Silicon chips in alle computers compleet.