Nieuwe iPhone 14 feature nog steeds een probleem

News
woensdag, 11 januari 2023 om 13:00
iphone 14 prof1672917626
De iPhone 14 en Apple Watch Series 8 introduceerden een nieuwe feature. Je iPhone of Apple Watch kan nu herkennen wanneer je een serieus auto-ongeluk hebt gehad en automatisch hulpdiensten bellen. De feature blijkt alleen een probleem te zijn voor hulpdiensten
De bedoeling van Apple’s crashdetectie is dat het je leven kan redden als je na een ongeluk niet zelf in staat bent om het noodnummer te bellen. In de praktijk gebeurt dat ook, maar helaas geeft de feature ook vaak vals alarm. Crashdetectie blijkt een groot probleem te zijn bij wintersport.
In de Amerikaanse staat Minnesota merken hulpdiensten dat er in het huidige wintersportseizoen vaak gebeld wordt door iPhones die een vals alarm geven dat hun eigenaar een ongeluk heeft gehad (via 9to5Mac). Crashdetectie werkt door bijvoorbeeld grote snelheidsveranderingen te meten en die komen veel voor bij wintersport. Je hebt als gebruiker de tijd om een automatische noodoproep te annuleren, maar veel gebruikers horen hun telefoon niet onder dikke skipakken.
Hetzelfde probleem deed zich kort na de lancering van de iPhone 14 ook al voor bij achtbanen. Ook daar kun je veel bewegingen en krachten ervaren die lijken op een auto-ongeluk en kun je door bijvoorbeeld het gegil niet goed horen of je telefoon een noodoproep aan het doen is. Omdat een alarmcentrale een oproep niet zomaar kan negeren gaat er veel tijd op aan het uitrukken voor ongelukken die helemaal niet zijn gebeurd.

Verbetert Apple de iPhone 14 crashdetectie?

Hulpdiensten beginnen al aan te raden om de crashdetectie uit te zetten als je bijvoorbeeld gaat skiën, maar dat betekent ook dat je na een echt ski-ongeluk niet meer kunt vertrouwen op deze feature. Bovendien moet je dan ook onthouden om de crashdetectie later weer aan te zetten. Apple heeft al een optie geïntroduceerd waarmee gebruikers een onterechte melding kunnen rapporteren. Dat zal de crashdetectie ongetwijfeld verbeteren, maar een serieuze ingreep voor een korte termijnoplossing vanuit Apple blijft uit.