Apple houdt zich “volledig vrijwillig” aan nieuwe EU regels

News
zondag, 19 februari 2023 om 12:00
apple 1839363 1920f1612952324
Grote bedrijven houden er vaak niet zo van om zich aan regels te moeten houden. Verschillende grote spelers in de tech-industrie hebben in het verleden liever boetes betaald dan zich aan regels gehouden. Des te opvallender is het dat Apple zich naar eigen zeggen vrijwillig aan nieuwe EU regels gaat houden.
De EU heeft vorig jaar nieuwe wetgeving ingevoerd die techreuzen strenger reguleert. De Digital Services Act (DSA) richt zich in veel gevallen specifiek op de grote spelers, namelijk diensten met meer dan 45 miljoen Europese gebruikers per maand. Hoewel Apple dat getal alleen bereikt met de App Store voor iPhone, heeft het toegezegd zich ook aan de regels van de DSA te houden met verschillende andere diensten, meldt Reuters.
Daarbij gaat het om de App Stores voor andere Apple-apparaten en ook om de boeken-app en de podcasts-app. De doelen van de DSA komen volgens Apple overeen met de eigen doelen van het bedrijf.
De DSA stelt namelijk eisen aan content en moderatie om gebruikers te beschermen tegen illegale content. Apple is doorgaans al vrij streng op wat voor content er op haar platforms wordt toegelaten, dus het is waarschijnlijk inderdaad een relatief kleine moeite om te handelen in overeenstemming met de DSA. Bijkomend voordeel is natuurlijk dat Apple zo ook is voorbereid op het moment dat diensten die nu nog niet zoveel gebruikers hebben, eventueel wel verplicht onder de DSA vallen.

Apple volgt andere EU regels met tegenzin

Dat Apple zich niet uit pure goedheid aan deze regels houdt, is te zien aan de reactie van het bedrijf op een andere nieuwe EU regel. Het wordt in de EU verplicht om elektronica te verkopen met een USB-C oplader. Apple gaat zich daaraan houden, maar heeft aangegeven dat het die overstap liever op haar eigen tempo had gemaakt.