Apple haalt hard uit naar Android om privacy

News
vrijdag, 03 november 2023 om 12:30
android 14f1696584860
Apple staat zich erop voor de privacy van gebruikers hoog in het vaandel te hebben. Daarmee onderscheidt het bedrijf zich naar eigen zeggen van Android. Apple heeft dat systeem ooit een groot “volgapparaat” genoemd.
Er loopt momenteel een grote rechtszaak tegen Google, dat door de Amerikaanse overheid wordt beschuldigd van machtsmisbruik. Daarin is ook Apple gevraagd te getuigen. Daarbij is een al wat oudere presentatie aangehaald waarin Apple-topman Eddy Cue harde woorden had over Android.
In de presentatie wordt Android namelijk omschreven als een “enorm volgapparaat”, er is zelfs een hele slide gewijd aan alleen die uitspraak. Google zou alle data die zijn apps verzamelen van een gebruiker combineren. Apple, daarentegen, koppelt gegevens van verschillende apps alleen aan elkaar als dat de gebruikservaring daadwerkelijk verbeterd.
Er zou ook een groot verschil zijn in hoe de virtuele assistenten van Apple een Google omgaan met data. Gesproken zoekopdrachten zouden door de Google-assistent gekoppeld worden aan een Google-account. Data die Siri verzamelt zijn alleen aan Siri-gekoppeld en niet aan het allesomvattende Apple-account.

Apple vangt miljarden van Google

De presentatie waarin dit alles wordt uitgelegd is inmiddels al aardig oud: hij komt uit 2013, dus er kan van alles veranderd zijn bij Google en Apple. Ondanks de kritiek die Apple op Google heeft, hebben de beide bedrijven wel al die tijd samengewerkt. Volgens Apple maakt niemand een betere zoekmachine dan Google en bovendien betaalt Google miljarden om de standaard zoekmachine te zijn op de iPhone.