Apple overwoog Google te vervangen

News
donderdag, 05 oktober 2023 om 14:30
applef1623141517
Op de meeste smartphones staat Google standaard ingesteld als zoekmachine. Er zijn alternatieven beschikbaar, maar daar moet je bewust voor kiezen. Apple overwoog een alternatief de standaard te maken op de iPhone.
Er is momenteel een rechtszaak gaande tegen Google. Het Amerikaanse Department of Justice vindt namelijk Google een te grote machtspositie heeft. Daarbij worden verschillende techreuzen gehoord over Google en de bredere zoekmachine-markt.
Daarbij heeft Apple onthuld dat er ooit gesprekken waren om Google (deels) af te stoten als standaard zoekmachine op Apple-apparaten (via Bloomberg). Voor de privémodus van Safari werd overwogen om over te gaan op DuckDuckGo, een zoekmachine die privacy hoog in het vaandel heeft. Er waren veel gesprekken met DuckDuckGo, die uiteindelijk werden gestaakt omdat het zoeken van DuckDuckGo gebaseerd is op Microsofts Bing.
John Giannandrea, die opvallend genoeg bij Google werkte voor hij naar Apple ging, twijfelde daarom of DuckDuckGo wel echt zo zorgvuldig omging met de gegevens van gebruikers. Waarschijnlijk ging er in ieder geval enige informatie naar Microsoft. Zodoende zag Apple er niet direct heil in om de overstap te maken.

Apple werkt aan eigen Google-alternatief

Overigens kan het zijn dat Apple in de toekomst wel met een andere zoekmachine komt, maar dan één uit eigen bakkerij. Apple zou een bestaande zoekfunctie die nu bestanden doorzoekt op apparaten langzaam aan het upgraden zijn naar een volwaardige zoekmachine. Momenteel kan die alleen nog niet concurreren met Google, dus blijft Apple de miljarden vangen die Google neertelt om de standaard zoekmachine op iPhone te zijn.